Асоціація правовласників та постачальників контенту і Телекомунікаційна палата України закликали Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики прискорити процес прийняття Закону про аудіовізуальні медіа-послуги, який, зокрема, передбачає технологічну нейтральність і рівність платформ надання й постачання телевізійних послуг.

АППК і ТПУ закликають прискорити розробку Закону про аудіовізуальні медіа-послуги

Це надважливе питання обговорювали на Конференції систем платного телебачення України 18 травня 2016 року в Києві. В заході взяли участь народні депутати України Григорій Шверк, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олег Черниш, керуючий партнер юридичної фірми Jurimex Юрій Крайняк, президент компанії «Воля» Сергій Бойко, заступник шеф-редактора порталу «Детектор медіа» Мар’яна Закусило, державний уповноважений АМКУ Марія Процишен, заступник директора Департаменту — начальник відділу ринків зв’язку та телекомунікацій Антимонопольного комітету України Наталя Помазуєва, Федір Гречанінов, директор зі стратегічного розвитку групи Star Light Мedia й члени робочої групи з проблемних питань діяльності провайдерів програмної послуги — представники галузевих індустріальних об’єднань провайдерів — Наталія Клітна, Костянтин Грицак, Ольга Чорна, Станіслав Ясиневич, Костянтин Жакун.

«ТПУ та АППК, інші громадські й індустріальні організації, медійні експерти доклали чимало зусиль для прийняття оновленого законодавства у сфері телебачення відповідно до європейських стандартів. Багато народних депутатів України сьогодні говорять про інформаційну безпеку держави та пропонують жорсткі варіанти його захисту — блокування інформаційних сайтів, заборони тощо. Але прийняття комплексного закону відповідно до європейських стандартів, яке охоплює принаймні аудіовізуальний сектор, на наш погляд, гальмується», — заявили представники асоціацій.

На думку об’єднань, депутати разом із Нацрадою повинні зробити прямо зараз усе можливе для реєстрації нового законопроекту. «Наскільки нам відомо, всі учасники індустрії ознайомлені з попереднім текстом законопроекту і мали можливість надати свої зауваження. Наразі це зробили й усі асоціації провайдерів програмної послуги, Громадська рада при Комітеті свободи слова та інформаційної політики. Треба приймати нагальне політичне рішення: українське телебачення йде до Європи?» — чітко підкреслили свою позицію асоціації.

«Існуючий законопроект, який розробляли експерти та представники індустрії, з урахуванням пропозицій громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, в цілому може бути зареєстрований до першого читання. Але чи має він шанс бути прийнятим?» — запитав Григорій Шверк.

Марія Процишен відносно попередніх положень законопроекту зауважила: Антимонопольний комітет України завжди наполягає на тому, що саме АМКУ здійснює державний контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції. «Комітет вітає здобутки й роботу як профільного комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, так і профільних асоціацій ринку, самих учасників ринку, які працюють над внесенням конструктивних пропозицій до законопроекту «Про аудіовізуальні послуги», — додала пані Процишен.

Однак представники галузевих об’єднань нагадали, що відповідно до Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 рр. розробка законопроекту Закону України «Про аудіовізуальні послуги» повинна бути завершена в липні 2016-го з урахуванням європейських стандартів, зокрема: Європейської конвенції про права людини і практики Європейського суду з прав людини, Європейської конвенції про транскордонне телебачення, Директиви ЄС щодо аудіовізуальних медіа-послуг, Директиви ЄС щодо електронних комунікацій, документів Комітету Міністрів та Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також рекомендацій експертів Ради Європи.

Юрій Крайняк в огляді перспективного законодавства в суміжних сферах медіа й телекомунікацій погодився, що прийняття проекту Закону України «Про аудіовізуальні послуги» — актуальний та необхідний крок.

Учасники конференції обговорили і вирішили консолідувати спільні зусилля у зв’язку з очікуваним виключенням зі складу універсальної програмної послуги ефірних аналогових телепрограм, що є одним із положень перспективного телевізійного законодавства. «Така консолідація необхідна як для обговорення проблемного питання всередині індустрії, так і для ефективного діалогу з державою та мовниками», — зауважив директор Телекомунікаційної палати України Костянтин Грицак.

Сергій Бойко, президент компанії «Воля», запропонував терміново приступити до підготовки й реалізації спільного плану дій, який передбачав би, зокрема, положення щодо кодування супутникового сигналу українських медіа, встановлення економічно обґрунтованих тарифів за використання програм у телекомунікаційних мережах незалежно від технології, рівність умов пропозиції для провайдерів тощо.

Але Олег Черниш зауважив, що кодування супутникового сигналу українських телеканалів може бути недоцільним із точки зору інформаційної безпеки держави. До того ж пан Черниш зазначив неприпустимість втручання держави в комерційні стосунки між провайдерами та мовниками.

«Це абсолютно нормально, що за свої послуги суб’єкти господарювання отримують кошти. Держава має сприяти розвитку конкурентних відносин у ринкових стосунках між суб’єктами господарювання. Разом із цим саморегулювання має бути саме тим інструментом, за допомогою якого суб’єкти господарювання запобігатимуть порушенням законодавства про захист економічної конкуренції», — у підтримку наголосила Наталя Помазуєва.

Федір Гречанінов, директор зі стратегічного розвитку групи Star Light Мedia, відповів, що такі пропозиції провайдерів можуть бути розглянуті медіа-групою, принаймні SLM. «Нашою спільною метою є розвиток чесного та прозорого ринку платного телебачення України», — підкреслив пан Гречанінов.

На думку віце-президента АППК Наталії Клітної, майданчиком для обговорення спільного плану дій може стати робоча група з проблемних питань діяльності провайдерів програмної послуги при Нацраді.

Презентація Jurimex

Презентація АППК

Презентація ТелПУ

Презентація «Детектор медіа»

Презентація «Воля»

Презентація Sonar

Презентація FILMUADRAMA

Конференція систем платного телебачення України відбулася в Києві за підтримки партнерів, якими цього року виступили супутниковий DTH-провайдер «Viasat Україна», телеканали виробництва Sony Pictures Television, компанії-дистриб’ютори «Сонар», «Укруніверком», «Віа Медіа» та телеканал NewsOne. Музичними партнерами вечірки TV-party, що була проведена після основного заходу, стали телеканали М2, О ТВ.

 

У заході прийняли участь більш як 120 представників провайдерів програмної послуги й нішевих телеканалів із багатьох регіонів країни.

Інформаційні партнери — спеціалізовані інтернет-видання у сфері медіа і телекомунікацій — «Детектор медіа» та PRO TV.

Організатори Конференції й TV-party систем платного ТБ України — Асоціація правовласників та постачальників контенту, Телекомунікаційна палата України, юридична фірма Jurimex.