№ 2789 від 30.08.2023 р.

 Голові Верховної Ради України

Стефанчуку Руслану Олексійовичу

 

Голові Комітету Верховної Ради України  з питань цифрової трансформації

Крячку Михайлу Валерійовичу

 

Копія: Народному депутату України

Федієнку Олександру Павловичу

Щодо законопроекту реєстр. № 9593

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка є об’єднанням провідних постачальників конвергентних послуг у сфері цифрових комунікацій, що створене з метою саморегулювання, сприяння розвитку в Україні сфери  аудіовізуальних медіа послуг, цифрових медіа, Інтернету, засвідчує Вам свою повагу та звертається з наступного приводу. 

У Верховній Раді України 09 серпня 2023 року зареєстровано законопроект за № 9593 «Про внесення змін до статті 115 Закону України «Про електронні комунікації» (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)».

Законопроект спрямований на недопущення демонтажу електронних комунікаційних мереж чи їх частин в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, окрім як за рішенням постачальника електронних комунікаційних мереж та/або послуг чи за рішенням суду.

На сьогодні існують випадки, коли постачальники електронних комунікаційних мереж та/або послуг скаржаться на невиконання власниками (володільцями) інфраструктури об’єкта доступу вимог «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж».

У тому числі, такі власники (володільці) інфраструктури відмовляються укладати договори з доступу та здійснюють фактичний демонтаж електронних комунікаційних мереж та засобів електронних комунікацій з використанням яких забезпечується надання електронних комунікаційних послуг.

Вказані дії власників (володільців) інфраструктури призводять до загрози припинення надання електронних комунікаційних послуг населенню, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, на об’єктах критичної інфраструктури, на певний період, що під час дії воєнного стану вважаємо неприпустимим. 

Враховуючи вказане, просимо якнайскоріше включити проект Закону «Про внесення змін до статті 115 Закону України “Про електронні комунікації” (щодо сприяння у забезпеченні сталого функціонування електронних комунікаційних мереж та надання електронних комунікаційних послуг, а також заборони демонтажу електронних комунікаційних мереж в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану)» від 09.08.2023 № 9593 до порядку денного сесії Верховної Ради України та визначити його як невідкладний.

З повагою

Голова Ради                                                                               Т. Попова