№ 2747 від 08.02.2023 р.

 Кабінет Міністрів України

Міністерство цифрової трансформації України

Щодо реалізації норм

Закону «Про хмарні послуги»

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» (далі – Асоціація), яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

Верховною Радою України 17.02.2022 прийнято Закон України «Про хмарні послуги» (далі – Закон), який набрав чинності через шість місяців з дня його опублікування, тобто 16.09.2022 р.

Відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень Закону, а також враховуючи інші положення цього Закону, Кабінет Міністрів України  повинен у шестимісячний строк (до 17 березня 2023 року) з дня набрання чинності цим Законом:

  • визначити структуру, порядок формування та використання електронних каталогів хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних;
  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
  • визначити вимоги до надавачів хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних, яким надавач хмарних послуг має відповідати для внесення до переліку за відповідними видами послуг, та порядок підтвердження відповідності цим вимогам;
  • встановити порядок надання хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних, пов’язаних з обробкою державних інформаційних ресурсів;
  • визначити порядок підготовки пропозицій щодо використання хмарних послуг та/або послуг центру обробки даних органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та їх розгляду;
  • забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Проте, вказані нормативно-правові акти не розроблені та не винесені на громадське обговорення, враховуючи вимоги Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Мінімальний строк для обговорення проектів регуляторних актів становить не менше місяця.

А отже, враховуючи усі ці обставини є ймовірність того, що нормативно-правова база для реалізації Закону України «Про хмарні послуги» не буде прийнята до 17 березня 2023 року, як того вимагає Закон.

Свого часу Асоціація «Телекомунікаційна палата України» зверталась листом від 21.06.2022 № 2685 до Міністерства цифрової трансформації в частині закріплення у Положенні про Міністерство цифрової трансформації України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.2019 № 856, повноважень щодо формування та реалізації державної політики при надані хмарних послуг. Проте, станом на 06 лютого відповіді так і не отримали.

Враховуючи вказане, просимо повідомити наступне:

  1. Які нормативно-правові акти розроблені Мінцифрою на виконання Закону України «Про хмарні послуги»? У разі їх розробки просимо надати їх редакції для ознайомлення.
  2. Чи створені робочі групи з метою напрацювання вказаних підзаконних нормативно-правових актів? У разі їх створення, будемо вдячні за залучення до їх роботи.
  3. Чи надходили до Кабінету Міністрів України проекти підзаконних нормативно-правових актів на виконання Закону України «Про хмарні послуги»? Якщо так, то які?

 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                                  Т.В. Попова