Від 11.08.2022 № 2698

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

вул. Солом`янська, 13, м. Київ, 03110;

 

Щодо проєкту Закону «Про внесення змін

до деяких законів України щодо функціонування

Національної системи конфіденційного зв’язку

та Національної електронної комунікаційної мережі»

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

На офіційному сайті Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України 12 липня 2022 року розміщено проект Закону України «Про внесення  змін до деяких законів України щодо функціонування Національної системи     конфіденційного зв’язку та Національної електронної комунікаційної мережі» з метою одержання зауважень та пропозицій.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту він розроблений, у тому числі, за власною ініціативою за результатами науково-дослідної роботи щодо дослідження та аналізу структури Національної системи конфіденційного зв’язку (далі – НСКЗ), та стану її функціонування, визначення концепції розвитку НСКЗ.

Разом з тим, після аналізу положень законопроєкту виникає ряд принципових питань, без вирішення яких неможливо системно ідентифікувати структуру регулювання та функціонування Національної електронної комунікаційної мережі та НСКЗ, а також участь у таких мережах операторів електронних комунікацій. Оскільки, у законопроєкті пропонується виключити положення, якими передбачалося функціонування у складі НСКЗ мереж подвійного призначення, але термін «Національної електронної комунікаційної мережі» передбачає, що ця мережа є мережею (системою) подвійного призначення.

Так, враховуючи вказане надсилаємо пропозиції та зауваження до обговорення у вигляді порівняльної таблиці та просимо наступне:

  1. З метою ознайомлення надіслати копію науково-дослідної роботи щодо дослідження та аналізу структури Національної системи конфіденційного зв’язку (далі – НСКЗ) та стану її функціонування, визначення концепції розвитку НСКЗ. Вказану науково-дослідну роботу просимо надіслати на електронну пошту.
  2. Провести як найскоріше обговорення положень законопроєкту за участі представників профільних асоціацій, у тому числі, Телекомпалати.

Додатково повідомляємо, що зауваження в електронному вигляді направлені на електронну адресу.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                       Т.В. Попова