Від 10.05.2022 № 2677

Голові Комітет Верховної Ради України

з питань правоохоронної діяльності

Іонушас С. К.

 

Народним депутатам – ініціаторам законопроекту

Федієнко О.П.

Кравчук Є.М.

Мазурашу Г.Г.

Камельчук Ю.О.

Вірастюк В.Я.

Мошенець О.В.

 

Щодо проекту Закону України № 7241

 Шановні Народні депутати України!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, звертається з приводу наступного.

На сайті Верховної ради України оприлюднено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 111¹ Кримінального кодексу України (щодо постачальників електронних комунікаційних мереж та/або послуг)» від 01.04.2022 №7241.

Метою законопроекту, як це зазначається у пояснювальній записці до нього, є «запобігання потенційно можливому притягненню до відповідальності учасників ринку електронних комунікацій України за виконання ними існуючих обов’язків за чинними міжнародними міжоператорськими договорами з операторами Російської Федерації та Республіки Білорусь з метою збереження зв’язку між абонентами України та держав-агресорів».

Для досягнення вказаної мети у законопроекті пропонується доповнити відповідну норму Кримінального кодексу України переліком видів діяльності у сфері електронних комунікацій, на здійснення яких не поширюються вимоги ч. 4 статті 111¹ Кримінального кодексу України.

Проаналізувавши законопроект, асоціація Телекомунікаційна палата України підтримує його прийняття, та пропонує удосконалити окремі положення, відкоригувавши перелік видів дальності у сфері електронних комунікацій.

На нашу думку, додатково до прямо зазначених видів діяльності, які притаманні сфері мобільного зв’язку, варто також  зазначити інші види діяльності, які є критичними для сфери електронних комунікацій та припинення яких може призвести до нормальної роботи всієї галузі комунікацій, зокрема, послуг доступу, пропуску, обміну та транзиту трафіку (голосового та IP-трафіку), оренди оптичних волокон, оренди та організації міжнародних каналів.

Просимо підтримати пропозицію асоціації та включити відповідні норми у остаточну редакцію законопроекту.

     

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова