Від 28.12.2021 № 2644

Народним депутатам України:

Крячку М. В.

Федієнку О.П.

Соха Р.В.

Подгорній В.В.

Чернєву Є. В.

Ларіну С. М.

Штепі С.С.

Васильєву І.С.

Щодо законопроєкту реєстр. №6055

 

Шановні народні депутати!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», що об’єднує учасників ринку електронних комунікацій, які надають послуги доступу до мережі Інтернет, а також послуги доступу до перегляду телевізійних програм, висловлює Вам свою повагу та звертається з приводу наступного.

Народним депутатом України Железняком Ярославом Івановичем зареєстровано проєкт Постанови Верховної Ради України «Про скасування рішення Верховної Ради України від 16.12.2021 р. про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку», (реєстр. № 6055-П від 20.12.2021).

В обґрунтуванні зареєстрованої Постанови вказано, що рішення стосовно прийняття ВРУ в другому читанні та в цілому проєкту Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку», відбулося із порушенням вимог Регламенту Верховної Ради України, зокрема, частини першої статті 117 (щодо порушення строку подання супровідних документів до законопроєкту).

Проте, звертаємо увагу, що внесенням цієї Постанови фактично заблоковано реформу законодавства у сфері електронних комунікацій та радіочастотного спектра, котра була напрацьована представниками ринку, державних органів, Комітету з питань цифрової трансформації протягом декількох років та є одним із зобов’язань України в частині імплементації європейських директив.

Закони, що були прийняті, а саме: «Про електронні комунікації» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку» системно та нерозривно пов’язані між собою та повинні були вступити у дію одночасно – з 1 січня 2022 року.

Без їх вступу у дію з 1 січня 2022 року у галузі електронних комунікацій не буде повноважного Регулятора, що здійснюватиме фактичне регулювання діяльності у цій сфері.

Проте, зазначену реформу вже давно очікує телекомунікаційна галузь, оскільки завдяки оновленню законодавства буде надано змогу встановити засади державного управління та регулювання у сфері електронних комунікацій, що відповідатимуть вимогам часу та євроінтеграційним процесам.

Тому, звертаємось до Вас з проханням, враховуючи статті 11 та 48 Регламенту Верховної Ради України, надіслати на Голову Верховної Ради України вимогу щодо скликання позачергового засідання Верховної Ради з метою якнайскорішого розгляду проєкту Постанови Верховної Ради України реєстр. № 6055-П від 20.12.2021. Оскільки, у разі розгляду даного проєкту Постанови ВРУ та його відхилення тим самим буде надано змогу реалізувати важливий вектор оновлення законодавства у сфері електронних комунікацій та радіочастотного спектра.

 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                    Тетяна Попова

KPI_TelPU2021#2