Голові Антимонопольного
комітету України
Піщанській О.С.

Щодо обговорення проблемних питань
рекламування переваг у швидкості
та покритті мереж мобільного зв’язку

Шановна Ольго Станіславівно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка створена для сприяння розвитку в Україні сфери цифрових комунікацій, висловлюючи свою повагу, звертається з приводу наступного.

Наразі в Україні активно розбудовуються мережі нового покоління мобільного (рухомого) зв’язку. Однією з особливостей ринку послуг мобільного зв’язку є висока активність операторів з рекламування власних послуг. Зокрема, з появою нових технологій швидкісної передачі даних 3G та 4G, оператори мобільного зв’язку періодично рекламують власну перевагу у швидкості передачі даних та/або покритті мереж. Як наслідок, реклама операторів мобільного зв’язку неодноразово ставала предметом розслідування* Антимонопольного комітету України (надалі – Комітет) щодо порушення статті 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Зокрема, операторами використовувалися твердження «лідер», «найбільша», «найшвидший», «№1».

Такий стан речей, на наш погляд, викликаний технологічними особливостями надання послуг рухомого (мобільного) зв’язку, коли різноманітні зовнішні фактори можуть впливати на якість послуг, що надаються споживачу. Використання певних критеріїв або дослідження одного оператора для обґрунтування власних тверджень може викликати скарги інших операторів. Через відсутність вичерпного регулювання гравці ринку навіть не маючи злого умислу можуть некоректно рекламувати свої послуги, а Комітет раз за разом змушений розглядати подібні справи, витрачаючи власні ресурси.

Одночасно, ми переконані, що оператори, які вкладають значні інвестиції у власні мережі, повинні мати можливість декларувати власні переваги перед іншими. Аналогічно, українські споживачі повинні мати доступ до такої інформації.


Враховуючи вищевикладене, звертаємось до Комітету із проханням організувати проведення робочого засідання за участі операторів мобільного зв’язку, асоціацій зв’язку, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, Міністерства цифрової трансформації України, Українського державного центру радіочастот з метою обговорення проблемних питань рекламування переваг у швидкості та покритті мереж мобільного зв’язку. В
результаті такого обговорення просимо розглянути можливість надання
рекомендаційних роз’яснень Комітету щодо чітких критеріїв правомірності
використання операторами мобільного зв’язку тверджень про лідерство та
аналогічних тверджень щодо швидкості передачі даних та покриття їх мереж.


З повагою
Голова Ради Асоціації Т. Попова