№ 2478/5 від 03.07.2020

Голові депутатської фракції

ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ»

АРАХАМІЇ Д.Г.

 

Голові Комітету Верховної Ради України

з питань цифрової трансформації

КРЯЧКУ М.В.

 

Народному депутату України

ФЕДІЄНКУ О.П.

 

Віце-прем’єр-міністру – міністру

цифрової трансформації

ФЕДОРОВУ М.А.

 

Міністру розвитку громад та територій України

ЧЕРНИШОВУ О.М.

Щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про доступ до

об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку

телекомунікаційних мереж»

 

У Верховній Раді України 03 вересня 2019 року було зареєстровано за № 2042 проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики».

Проте, вказаний проект Закону не було підтримано народними депутатами та 5 червня 2020 відхилено.

Разом з тим, пунктом 2.2. Розділу 2 Програми діяльності Кабінету Міністрів України, що затверджена постановою КМУ від 12 червня 2020 р. № 471, передбачено забезпечення доступу соціальних закладів інфраструктури, органів місцевого самоврядування і громадян до високошвидкісного Інтернету, а також створення можливостей розбудови волоконно-оптичних мереж шляхом удосконалення законодавства щодо умов роботи провайдерів та доступу до інфраструктури.

Проте, очікувані результати та показники, які заплановано реалізувати Урядом завдяки впровадженню Програми діяльності КМУ, такі як, наприклад забезпечити:

95 відсотків громадян України, які проживають в населених пунктах, що мають покриття мобільним широкосмуговим доступом до Інтернету із швидкістю не менше
2 Мбіт/с;

95 відсотків сільських домогосподарств, що мають технічну можливість підключитися до фіксованого широкосмугового доступу до мережі Інтернет із швидкістю не менше 100 Мбіт/с;

75 відсотків домогосподарств, що користуються фіксованим широкосмуговим доступом до мережі Інтернет із швидкістю не менше 30 Мбіт/с;

95 відсотків закладів соціальної інфраструктури та органів місцевого самоврядування, що підключені до широкосмугового доступу до мережі Інтернет із швидкістю не менше 100 Мбіт/с

не будуть виконані, оскільки оператори, провайдери не зможуть повноцінно розгортати свої мережі.

Відповідно до Положення про Міністерство цифрової трансформації України, що затверджено постановою КМУ від 18 вересня 2019 р. № 856, Мінцифри є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема, у сферах цифровізації, цифрового розвитку, розвитку інфраструктури широкосмугового доступу до Інтернету та телекомунікацій.

Враховуючи вказане, пропонуємо Мінцифрі ініціювати розробку та подання на реєстрацію у Верховну Раду України законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики». До такої ініціативи просимо залучити Міністерство розвитку громад та територій України, профільні телекомунікаційні асоціації та асоціації ОСББ. Пропонуємо взяти за основу текст проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» від 03.09.2019 реєстрац. № 2042 та розпочати його обговорення із зацікавленними сторонами.

Зі свого боку Асоціація запевняє, що готова брати участь у будь яких обговореннях норм вказаного законопроекту та надати експертну допомогу у його підготовці. 

 

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                                             Т.В. Попова

KPI_TelPU2020#1