Лист ТелПУ № 2427 від 19.03.2020

Кабінет Міністрів України

 Рада національної безпеки і оборони України

 Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації

 Міністерство цифрової трансформації України

 Обласні державні адміністрації

 Щодо забезпечення надання телекомунікаційних послуг

населенню в умовах коронавірусу та обмежувальних заходів

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка створена для сприяння розвитку в Україні сфери цифрових комунікацій, звертається з приводу наступного.

Наразі у світі склалася надзвичайна ситуація, пов’язана з виникненням пандемії COVID-19 та епідемії в Україні.

Постановою КМУ від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на всій території України встановлений карантин.

Уряди багатьох держав, у тому числі України, вживають усіх можливих заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу серед свого населення. Такі заходи підтримуються операторами та провайдерами телекомунікацій – учасниками асоціації, на яких в цей складний час покладено відповідальне завдання – забезпечити населення якісними телекомунікаційними послугами. 

У більшості областей України вже тимчасово введено режим надзвичайної ситуації, а це означає, що відповідно до статті 65 Закону України «Про телекомунікації» оператори, провайдери телекомунікацій в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану зобов’язані забезпечувати якісний зв’язок та оповіщення населення в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим, Урядовим рішенням від 17 березня в Україні на період з 18 березня по 3 квітня заборонено на усій території нашої держави регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні.

Проте, працівники операторів, провайдерів зобов’язані пересуватися у приміському та міжміському напрямку з метою підтримки своїх мереж в працездатному стані. 

Тому, звертаємося до вас з проханням посприяти у забезпечені оперативного допуску технічного персоналу компаній до їх об’єктів інфраструктури та зобов’язати керівників органів місцевого самоврядування, інших державних установ та відомств не перешкоджати пересуванню технічного персоналу для своєчасного відновлення роботи телекомунікаційних  мереж.

Підтвердженням необхідності виїзду технічного персоналу вважаємо може стати посвідчення працівника тієї чи іншої телекомунікаційної компанії та направлення його на усунення можливих аварійних ситуацій чи виконання планових робіт з метою підтримки нормального функціонування мереж.

Крім того, звертаємо увагу, що у багатьох операторів телекомунікацій існують розміщені мережі у торгово-розважальних центрах, які відповідно до прийнятого Урядом рішення з 17 березня 2020 року тимчасово припинили свою роботу, а отже закриті для доступу.

Проте, доступ до таких мереж також необхідно здійнювати технічному персоналу компаній і на сьогодні дане питання не врегульовано.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Т.В. Попова