Лист від 15.05.2019 № 2364/1      

      Голові Верховної Ради України

      Парубію А.В.

      Голові Комітету Верховної Ради України

      з питань регламенту та організації роботи

      Пинзенику П.В.

Стосовно необхідності

відхилення проекту Закону

реєстр. № 6256 від 28.03.2017

Телекомунікаційна палата, яка є асоціацією підприємств, що здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій і телерадіомовлення й забезпечують доступ до телепрограм та мережі Інтернет, висловлюючи Вам свою повагу звертається з приводу наступного.

У Верховній Раді України 28.03.2017 року було зареєстровано за № 6256 проект Закону «Про внесення змін до Законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств (далі – проект Закону № 6256), який 05.04.2019 було прийнято в першому читанні.

Вказаним Проектом Закону передбачаються зміни до статті 5 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», а саме: Верховна Рада України нового скликання утворює не більше 20 комітетів. Назви та предмети відання комітетів, як правило, мають співвідноситися із сферами діяльності міністерств.

На сьогодні здійснення державної політики у сфері інформаційно-комунікаційних технологій і зв’язку відбувається через ряд державних органів, а не через єдине Міністерство, у яких розпорошені функції, зокрема: Держспецзв’язку, Державне агентство з питань електронного урядування України, Міністерство інфраструктури України, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації та інші.

Разом з тим, згідно з п.6 ІХ розділу Коаліційної Угоди Верховної Ради України VIII скликання було передбачено необхідність концентрації функцій формування та/або реалізації державної політики в сфері інформаційно-комунікаційних технологій і зв’язку у єдиному міністерстві.

Проте, й досі таке єдине відомство – профільне ІКТ Міністерство, не створене.

Разом з тим, завдяки спільним зусиллям у 2014 році було створено Комітет Верховної Ради України з питань інформатизації зв’язку, який протягом останніх п’яти років довів свою ефективність, у тому числі, завдяки прийнятим Законам, які мали безпосередній позитивний вплив на галузь.

Проте, з прийняттям проекту Закону № 6256 будуть відсутні правові підстави для створення (продовження роботи) Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку, що призведе до неминучого гальмування розвитку галузі та цифровізації України.

Враховуючи вказане, Телекомунікаційна палата України просить Вас не допустити прийняття проекту Закону та посприяти його відхиленню при розгляді у другому читанні.

З повагою,

Тетяна Попова, Голова Ради Асоціації                   

KPI_TelPU2019#4