*№ 2856 від 08.08.2024 р.

Віцепрем’єр-міністру з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій –

Міністру цифрової трансформації України

Федорову М.А.

 

 

 

 

 

 

 

Шановний Михайле Альбертовичу!

Асоціація «Телекомунікаційна палата Україна», що об’єднує легальних учасників ринку електронних комунікацій, які виступають за створення рівних умов та сприятливого середовища для ведення чесного бізнесу, висловлює свою повагу Міністерству цифрової трансформації України (далі – Мінцифри), Вам особисто та звертається з наступного питання.

В умовах воєнного стану, для постачальників електронних комунікаційних послуг є надзвичайно актуальною проблема бронювання працівників їх технічних підрядників, які приймають безпосередню участь у виконанні критичних завдань щодо забезпечення сталості мереж та розпоряджень Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій  (далі – НЦУ).

Звертаємо Вашу увагу, що ряд підприємств, які є технічними підрядниками постачальників, починаючи з травня поточного року зверталися до Мінцифри про визначення їх критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, однак до цього часу вказаного статусу не отримали.

Також в даний час не вирішене питання порядку формування аварійно-відновлювальних бригад та включення до них працівників технічних підрядників, що унеможливлює практичне застосування важливих змін до пункту 9 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76, згідно з якими не застосовується обмеження щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, зазначених в абзаці шістнадцятому цього пункту, до:

технічних працівників, включених наказом керівника підприємства до складу аварійно-відновлювальних бригад підприємств (постачальників електронних комунікаційних послуг та/або мереж та їх підрядних організацій, що здійснюють технічне обслуговування, ремонт, відновлення електронних комунікаційних мереж), що забезпечують роботу електронних комунікаційних мереж у період знеструмлень та виконують відновлювальні аварійні роботи мереж електронних комунікацій на територіях Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської Луганської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей, м. Києва, які визначені Мінцифри критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у сфері цифровізації, перелік яких затверджується Мінцифри.

Одночасно, зі сторони державних органів продовжують накладатися на постачальників додаткові зобов’язання щодо сталості мереж, зокрема 15 липня 2024 року внесені зміни до Розпорядження НЦУ від 20.02.2024 № 154/1985 «Про забезпечення сталості електронних комунікаційних мереж в умовах воєнного стану» щодо надання електронно-комунікаційних послуг базовими станціями впродовж 10 год без відсутності енергопостачання, виконання яких є неможливим без залучення працівників підрядних організації.

Крім того, як стало відомо, наразі Мінцифри планує внесення змін до Наказу від 23.03.2023 № 30 «Про затвердження Критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки в сфері цифровізації» (далі Наказ № 30). Змінами до  Наказу №30 передбачається скасування можливості визнання критично важливими технічних підрядників постачальників.

Отже, в той час, коли існує термінова необхідність залучення постачальниками  кваліфікованого персоналу для забезпечення можливості виконання критичних розпоряджень НЦУ та надання послуг населенню в умовах відключень електроживлення,  навпаки, обмежується можливість бронювання працівників постачальників та їх підрядників.

Слід зауважити, що в окремих сферах економіки відмічається удосконалення процедури бронювання, наприклад, було спрощено процедуру бронювання працівників для компаній, які займаються перевезеннями, та процедура визнання їх критичними.

Звертаємо Вашу увагу, що за даними Мінекономіки приблизно 615 тис. військовозобовʼязаних чоловіків наразі мають відстрочку від призову на військову службу у зв’язку з бронюванням. Про це повідомило Міністерство економіки України на запит hromadske.

За даними вказаного повідомлення розподіл кількості «заброньованих» чоловіків, які працюють у галузях національної економіки, держорганах чи органах місцевого самоврядування, орієнтовно такий:

енергетична галузь – 29%;

промисловість, виробництво – 15%;

транспорт – 14%;

агропромисловий комплекс – 12%;

медицина – 6%;

оборонно-промисловий комплекс – 5%;

органи державної влади, інші державні органи – 4%;

ІТ-спеціалісти, галузь електронних комунікацій – 2%;

фінансова, банківська сфера – 2%;

сфера торгівлі – 2%;

місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування – 2%;

інші – 7%.

Тобто, як свідчить вищевказана інформація, галузь електронних комунікацій має чи не найменшу кількість заброньованих осіб, що з огляду на поставлені завдання щодо забезпечення резервного електроживлення є неспівмірним з відсотком бронювання працівників енергетичної сфери.

Наведене ще раз підтверджує, що до цього часу не створені всі належні умови для можливості виконання постачальниками завдань щодо забезпечення сталості функціонування електронних комунікаційних мереж під час відключень електроживлення, зокрема, не забезпечена можливість 100% бронювання працівників постачальників та їх підрядних організацій, що може призвести до критичних для Держави та населення наслідків.

      У зв’язку із вищезазначеним, просимо Вас, шановний Михайле Альбертовичу, посприяти у якнайшвидшому вирішенню всіх вказаних питань для забезпечення бронювання працівників підрядних організацій постачальників електронних комунікаційний послуг та збереженню у Наказі №30 положень, що забезпечують можливість визначення підрядників постачальників критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

 

З повагою

Голова Ради асоціації                                                                    Т. Попова

 

*аналогічний лист надіслано Голові Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації