Телекомпалата України звернулася до голів профільних комітетів ВРУ щодо зареєстрованого в Раді законопроекту щодо вирішення проблемних питань проведення антитерористичної операції та посилення боротьби з тероризмом (№ 6079 від 13.02.2017).

Зазначеним проектом Закону планується внести зміни до Кримінального кодексу України, за якими передбачається обов’язок операторів та провайдерів надавати тимчасовий доступ до інформації про надання телекомунікаційних послуг абонентам (у тому числі отримання послуг, їх тривалість, зміст, маршрути передавання) на вимогу слідчого чи прокурора ще до рішення слідчого суддіа з цього випливає і обов’язок зберігати її.

На думку експертів Телекомпалати, прийняття таких змін може призвести до порушення низки міжнародних актів з питань захисту прав людини, а також вітчизняного законодавство, в першу чергу, Конституції України.

Отже, прийняття проекту Закону в теперішній редакції становить загрозу для конституційного права кожного громадянина України на приватне життя, а також призведе до необґрунтованих додаткових витрат операторів та провайдерів телекомунікацій щодо встановлення додаткового спеціального обладнання.

Тому, ТелПУ пропонує повернути вищезгаданий законопроект на доопрацювання та залучити експертів Асоціації до вказаної роботи.

Повний текст звернення