Від 19.04.2022 № 2670

 Міністерство цифрової трансформації України

 Міністерство енергетики України

Про проблеми у розрахунку періодичної плати за доступ

до об’єктів електроенергетики в період дії правового

режиму воєнного стану           

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» звертається з проханням сприяти у вирішенні питання практичного застосування учасниками відносин доступу до об’єктів інфраструктури елементів електроенергетики, що виникають на сьогодні з прийняттям Міненергетики наказу №137 від 24.03.2022р «Про внесення змін до Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики» (далі – Наказ № 137).

Наказом Міненергетики №137 внесено зміни до Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики та встановлено, що на період дії правового режиму воєнного стану в України та 60 днів після його припинення або скасування, розмір періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів електроенергетики з використанням несучої спроможності будівель, споруд і однієї опори становить 1 копійку на місяць.

В умовах воєнного стану, з 24 лютого 2022 року і до офіційного його закінчення або скасування на підставі частин 1-3 ст. 115 Закону України «Про електронні комунікації» усі електронні комунікаційні мережі операторів незалежно від форм власності використовуються для забезпечення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку тощо без будь-якого відшкодування з боку держави затрат операторам критичної інфраструктури.

Метою прийняття Наказу № 137 стала необхідність забезпечення належного функціонування засобів електронних комунікацій в умовах військової агресії російської федерації проти України, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

Згідно, ч. 4 ст. 17 Закону України “Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку електронних комунікаційних мереж”, розмір плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу встановлюється договором з доступу згідно з методикою визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу, затвердженою відповідно до цього Закону.

Відповідно, на період дії правового режиму військового стану та 60 днів після його припинення або скасування розмір періодичної плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів електроенергетики має виповідати розміру з врахуванням тих змін, що внесені наказом Міненергетики №137 від 24.03.2022р., та встановлюватися власником такої інфраструктури відповідно до законодавства.

Разом з цим, власники інфраструктури об’єктів електроенергетики не проводять відповідного перерахунку розміру періодичної плати на період дії правового режиму військового стану за такі об’єкти, мотивуючи зокрема тим, що п. 13 Методики не відноситься до виключного переліку підстав для перегляду розміру плати, а відповідно є додатковою фіксованою ціною за доступ.

Асоціація не може погодитись з такою правовою позицією власника інфраструктури об’єктів електроенергетики, що замість забезпечення належного функціонування засобів електронних комунікацій в умовах військового стану призведе до додаткових фінансових витрат постачальників електронних комунікацій/мереж.

Враховуючи високі вимоги до роботи об’єктів критичної інфраструктури та вимоги до сталості роботи електронних комунікаційних мереж в умовах воєнного стану, просимо вашого сприяння та додаткових заходів впливу на розуміння і практичне застосування Наказу № 137, а також надати додаткові роз’яснення і рекомендації учасникам ринку щодо практичного виконання Наказу № 137.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                                     Тетяна Попова