Лист від 02.07.2021 р. за № 2610 (Телекомпалати України) 

Голові Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Гетманцеву Д.О

 Копія:

Голові Комітет ВРУ з питань економічного розвитку

Наталусі Д.А

Голові Комітету ВРУ з питань бюджету

Арістову Ю.Ю.

Голові Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Радіній А.О. 

Голові Комітету ВРУ з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Климпуш-Цинцадзе І.О.

 Щодо розгляд проекту Закону реєстр. № 4088 від 14.09.2020

Шановний Даниле Олександровичу! 

Асоціації «Телекомпалата України» та «Індустріальний телевізійний комітет» висловлюють Вам свою повагу та  звертаються з проханням підтримати проект Закону № 4088 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб’єктів, які здійснюють відрахування (винагороду) за використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління» (далі Законопроект).

Групою народних депутатів (Гетманцев Д., Сушко П. Аллахвердієва І., Потураєв М. та іншими) Законопроект зареєстровано 14 вересня 2019 року, Постановою Верховної Ради України від 16.02.2020 р. Законопроект включено до Порядку денного п’ятої сесії.

Законопроект також включено до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики (головний) на період п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, наразі Комітетом не розглянутий.

Цим листом засвідчуємо, що Законопроект не втратив актуальності, оскільки його прийняття дозволить платникам, що в силу Закону перераховують роялті виключно через організації колективного управління, уникнути надмірного оподаткування шляхом врегулювання питання застосування податкових різниць, при яких відбувається збільшення позитивного значення фінансового результату до оподаткування (прибутку), в зв’язку з чим зростає податкове навантаження з податку на прибуток у такого платника податків.

Більше того, відповідно до тарифів щодо сфери обов’язкового колективного управління «кабельна ретрансляція об’єктів авторського права і (або) суміжних прав…», які оприлюднено Міністерством економіки України, у 2021 році тариф підвищується у два рази, що у свою чергу призводить до двократного підвищення втрат платників податків.

Прийняття законопроекту, як і раніше, підтримується організаціями колективного управління та галузевими асоціаціями, зокрема «Індустріальний телевізійний комітет», «Національна асоціація медіа», а також Американською торговельною палатою в Україні.

Враховуючи вказане, звертаємося з проханням сприяти прийняттю Законопроекту, а саме:

  1. Розглянути на найближчому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики (головний), та рекомендувати його подальше прийняття у першому читанні;
  2. Підтримати включення Законопроекту до порядку денного шостої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання. 

 

З повагою

Голова Ради Телекомпалати України                                                              Т. Попова

Виконавчий директор Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет»                  С. Сьомкін

KPI_TelPU2021#3