Київська міська рада

Постійна комісія Київської міської ради з питань транспорту, зв’язку та реклами

Департамент економіки та інвестицій

виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)

 

01044, м. Київ-44, вул. Хрещатик, 36

Про питання реалізації прийнятого Київською міською

радою рішення  від 12.03.2020 р № 236/8406

 

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», як асоціація підприємств сфери надання телекомунікаційних послуг, звертається з приводу наступного.

На виконання пункту 57 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» (далі – Закон про доступ) Київською міською радою прийнято рішення від 12.03.2020 р № 236/8406 «Про встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільчої мережі комунальної власності» (далі – Рішення
№ 236/8406).

Пунктом 1 Рішення № 236/8406 встановлено, що плата за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва (далі – об’єкт) визначається підприємствами, установами, організаціями територіальної громади міста Києва за якими закріплені такі об’єкти на праві господарського відання чи оперативного управління, в тому числі перебувають на балансі (далі – балансоутримувачі), у розмірі, що не перевищує, граничний розмір, встановлений статтею 17 Закону про доступ.

Відповідно до Рішення Київської міської ради від 14 липня 2011 року  
№ 378/5765 «Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій»
, розміщення операторами, провайдерами телекомунікацій телекомунікаційних мереж у житлових та нежитлових будівлях комунальної власності м. Києва здійснено шляхом укладення договорів з Комунальним підприємством «Київжитлоспецексплуатація». Такі договори, на сьогодні, чинні, виконуються сторонами належним чином. Разом з цим, після опублікування Рішення № 236/8406, оператори, провайдери телекомунікацій отримують листи від Комунальних підприємств з обслуговування житлового фонду районів м. Києва з вимогою укласти договори доступу на виконання цього рішення.

Очевидно, що «Перехідні положення» Закону про доступ за сторонами таких договорів закріплюють право:

  • використовувати і надалі інфраструктуру об’єктів, які на праві господарського відання чи оперативного управління, балансоутрмання закріплені за підприємствами, установами, організаціями територіальної громади міста Києва на підставі чинних на день набрання чинності цим Законом договорів, предметом яких є доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу;
  • переукласти діючі договори, предметом яких є доступ до елементів інфраструктури об’єкта доступу, шляхом приведення їх змісту у відповідність із ч. 6 ст. 16 цього Закону, отримавши відповідну вимогу від однієї із сторін про це.

Враховуючи вищевикладене, а також статус і права виконавців рішення     № 236/8406, просимо підтвердити валідність діючих договорів операторів, провайдерів телекомунікацій з КП «Київжитлоспецексплуатація» та можливість реалізації сторонами таких договорів прав передбачених «Перехідними положеннями» Законом про доступ.

З повагою

Голова Ради Асоціації                                               Т. В. Попова

KPI_TelPU2020#3