Головам Фракцій та профільних Комітетів

Верховної Ради України

(за списком)

Копія: Прем’єр-міністру України

Гройсману В.Б.

Вих. № 1982 від «16» вересня 2016 р.

 

Щодо прийняття у першому читанні Проекту Закону України № 4159 від 26.02.2016 (в редакції від 06.06.2016) «Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж»

Шановні народні депутати України!

Професійні громадські організації, оператори, провайдери телекомунікацій, діяльність яких спрямована на розбудову сфери телекомунікацій та розвиток цифрового суспільства України, звертаються до Вас з таким.

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж» (реєстраційний № 4159 від 26.02.2016).

Законопроект, наданий на заміну 06.06.2016 р.– це результат спільної роботи Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку та експертів телекомунікаційної сфери. Його зміст забезпечує необхідний баланс інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави.

Цей Закон встановлює правові засади доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики та особливості її використання з метою розвитку телекомунікаційних мереж загального користування, задоволення потреб споживачів телекомунікаційних послуг та розвитку інформаційного суспільства в Україні.

Закон визначає повноваження державних органів, органів місцевого самоврядування, права та обов’язки операторів, провайдерів телекомунікацій, а також інших фізичних або юридичних осіб,  у власності (володінні) яких перебуває інфраструктура об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, щодо створення сприятливих умов її використання для потреб телекомунікацій.

Прийняття Законопроекту має вирішити найважливіші проблемні питання доступу до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, зокрема:

зробити вкладання інвестицій у розвиток телекомунікаційних мереж більш прозорими та ефективними, а терміни їх освоєння значно коротшими;

прискорити впровадження нових інноваційних послуг за допомогою телекомунікаційних мереж, що в подальшому підвищить якість існуючих послуг;

підвищити рівень доступу споживача до телекомунікаційних послуг, особливо у віддалених регіонах та сільській місцевості, збільшити кількість та якість таких послуг;

створити сприятливі умови для формування єдиної нормативної бази, щодо встановлення принципів використання інфраструктури, правил доступу до неї та підходів до формування вартості послуг;

забезпечити прозорість взаємовідносин між телекомунікаційними підприємствами та балансоутримувачами будинків;

спростити та удосконалити механізм доступу до об’єктів інфраструктури для телекомунікаційних підприємств.

Варто окремо підкреслити, що у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» виникає низка неурегульованих питань щодо подальшої взаємодії провайдерів та Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). На сьогодні процес встановлення плати за доступ до об’єктів ОСББ носить несистемний, хаотичний характер, що призводить до встановлення економічно необґрунтованих цін.

Проте, саме нормами проекту Закону «Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж» визначаються прозорі принципи співпраці операторів, провайдерів з ОСББ, особливо стосовно питання ціноутворення.

Враховуючи вищенаведене, звертаємось до Вас з проханням підтримати зареєстрований за № 4159 від 26.02.2016 (в редакції від 06.06.2016) проект Закону України «Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж» у першому читанні.

З повагою,

 Голова Ради Асоціації «Телекомунікаційна палата України»   Т. Попова

 Голова Ради Української Асоціації операторів зв’язку «Телас» Л. Ошеров

 Голова Громадської ради при Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації  А. Дронюк

До зверенення приєднуються:

Віктор ФРОЛОВ, Генеральний директор ТОВ «Фрінет»

ТОВ «ЛАЙФСЕЛЛ»

Сергій БОЙКО, Президент компанії «ВОЛЯ»

ПАТ «Укртелеком»

Михайло ШЕЛЕМБА, Генеральний директор ПрАТ «Датагруп»

Петро ШАРАФЕТДІНОВ, Голова Громадської ради при Солом’янській районній в м. Києві державній адміністрації

ПрАТ «Київстар»

Аркадій КАНЮКА, Директор ТОВ «Діван.ТВ»

Володимир КОРСУН, Український державний центр радіочастот

ПрАТ «МТС Україна»

Сергій КУШНАРЬОВ, ТОВ «СДС-Схід»

В’ячеслав АДАМАНОВ, ТОВ «Архат»

Ігор НАРИШКІН, Фізична особа – підприємець, інтернет-провайдер

ПрАТ «Фарлеп Інвест»