Рынок ожидают решения органов лицензирования на предмет присутствия «русских денег» в структуре собственности лицензиатов

24 листопада 2015 р. відбулося чергове засідання Експертно-апеляційної ради Державної регулярної Служби (далі ЕАС), де розглядалися скарги ліцензіатів, а також звернення органів ліцензування про необхідність проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання.

«Практично кожне засідання Експертно-апеляційного ради відбувається в розгляді скарг ліцензіатів на органи ліцензування щодо прийняття ними рішень про анулювання ліцензій у зв’язку з присутністю в структурі власності російського капіталу» – говорить представник Телекомпалати, член ЕАР Оксана Павленко.

Нагадаємо, що згідно з п. 9 ч. 2 ст. 16 Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності», підставою для анулювання ліцензії є встановлення факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, які здійснюють збройну агресію проти України в значенні, наведеному в статті 1 Закону України “Про оборону України”, і (або) дії яких створюють умови для виникнення військового конфлікту, застосування військової сили проти України.

На думку Голови Державної регуляторної служби Ксенії Ляпіної, фінансовий сектор перший відчув на собі дії антіагрессорної норми Закону про ліцензування, але попереду масові рішення органів ліцензування із застосуванням п. 9 ч. 2 ст. 16 цього Закону та в інших сферах. Такий прогноз, в першу чергу, може бути актуальним для підприємств телекому, мобільників, які знаходяться в регуляторному полі НКРЗІ. Також вона вважає, що хоч є вже прийняті рішення ЕАР щодо застосування цієї норми ліцензіатами (прим. Автора – рішення ЕАР на користь органу ліцензування), достатньої практики застосування цієї норми немає і, головне, розуміння іноземних власників, які є кінцевими беніфіціари «російського капіталу», такої процедури теж немає.

У зв’язку з викладеним Телекомпалата рекомендує звернути уваги ліцензіатам телекомунікаційної галузі, а також сфери телерадіомовлення на ризики призупинення діяльності при виявленні органом ліцензування факту присутності контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, які здійснюють збройну агресію проти України.