В ГРС обсудили проект Порядка предоставления операторами, провайдерами телекоммуникаций отчетности

У Державній регуляторної службі України (далі – ДРС) відбулася 6 серпня нарада з обговорення проекту Рішення НКРЗІ «Про затвердження проекту Порядку надання операторами, провайдерами телекомунікацій звітності та інформації» за участю представників НКРЗІ, Телекомпалати України, УСПП, ІнАУ, провайдерів і операторів.

Даний проект був спрямований регулятором в ДРС на узгодження з огляду на вимоги Закону України «Про державну регуляторну політику в сфері господарської діяльності».

Під час проходження процедури узгодження до зазначеного проекту було висловлено як зауваження, так і підтримка в його прийнятті, в зв’язку з чим виникла необхідність в обговоренні його положень.

Телекомпалатою було підтримано положення Проекту, з огляду на те, що:

У НКРЗІ проводиться робота по встановленню процедури аналізу ринків телекомунікаційних послуг з метою їх регулювання і для реалізації вищезгаданих повноважень НКРЗІ необхідна інформаційна база, яка містить систему відповідних показників виробничої та фінансово-економічної діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій.

З огляду на те, що на сьогоднішній день поширена нелегальна діяльність операторів, провайдерів (зокрема, демпінг), прийняття даного проекту дозволить НКРЗІ сприяти ефективному функціонуванню відкритих і справедливих конкурентних ринків телекомунікаційних послуг.

НКРЗІ в межах визначених законодавством повноважень будеь приймати обгрунтовані рішення щодо застосування до зазначених суб’єктів господарювання регуляторних дій для забезпечення ефективної конкуренції на ринках телекомунікаційних послуг.

Разом з тим, в Телекомпалаті України переконані, що показники звітності, що будуть подаватися операторами, провайдерами, необхідно уніфікувати з метою виключення дублювання подачі інформації в кілька державних органів, оскільки таку інформацію регулятори можуть отримати в порядку взаємодії.

В результаті проведеного наради прийнято рішення про доопрацювання зазначеного Проекту, після чого регулятором його буде повторно погоджено з ДРС.