Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредниковПровайдери публічно звернулися до мера Києва в частині встановлення прозорого механізму доступу до телекоммереж без посередників і щодо готовності наповнювати бюджет Києва, а не комунального підприємства.

28 травня 2015 року відбулася прес-конференція Інтернет Асоціації України, Українського союзу промисловців і підприємців, а також Телекомунікаційної палати України, на якій вони закликали міську владу переглянути діючу процедуру доступу до телекоммереж, тому як КП «Київжитлоспецексплуатація», яке зараз проводить взаєморозрахунки з провайдерами , виступає в якості посередника, що може послужити виникненню корупції.

На даній прес-конференції асоціації публічно запропонували столичній владі виступити з курсом на боротьбу з корупцією.

Комунальне підприємство “Київжитлоспецексплуатація” (далі – КП «КЖСЕ», КП) було утворено розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 21.11.2000 р № 2074. А рішенням Київради № 378/5765 створено цільовий фонд КП, в який надходять 75% коштів від операторів і провайдерів за сплату за договорами сервітутів за розміщення телекоммереж. Такі засоби (згідно із зазначеним Рішенням № 378/5765) використовуються для фінансування робіт, пов’язаних з утриманням житлового і нежитлового фонду. Ні минула влада Києва, ні чинна ніяк не змінювали ситуацію і не бажали відмовитися від посередників типу КП «КЖСЕ». Ніхто не збирається його ліквідувати або реорганізувати.

Буквально недавно – 14 травня 2015 року – Київрада розширила повноваження КП «КЖСЕ» – тепер в його веденні знаходиться не тільки комунальне майно, а й будь-які будинки, передані до сфери управління районних адміністрацій. Таким чином, КП «КЖСЕ» тепер стягує плату за власність, яка, по суті, не є комунальною, чому є підтвердження Рішення Конституційного Суду України, а також офіційна позиція Мінрегіону України, як уповноваженого органу.

«Навіть непряме регулювання телеком галузі не може виконуватися комунальним підприємством. Також залишається відкритим питання розпорядження власністю, яка належить мешканцям будинку, але ніяк не комунальному підприємству. Потрібно розуміти, чи є в місті саме комунальні будинки. Гроші, які платять оператори, повинні йти виключно в бюджет міста, але ніяк не в будь-яке комунальне підприємство і такі платежі повинні бути прозорими »- так прокоментував Олександр Федієнко, Голова Правління ІнАУ.

Костянтин Грицак, директор Телекомпалати України: «Ми неодноразово зверталися з приводу ліквідації фонду КП«КЖСЕ» з огляду на його сумнівності, але відповідної реакції від міської влади ми так і не отримали. Ми готові допомогти організувати схему, за якою всі зібрані з провайдерів гроші прозоро спрямовуються саме на фінансування робіт, пов’язаних з утриманням житлового і нежитлового фонду. Однак нас дивує прихильність нинішньої влади Києва тих методів, які були впроваджені і активно використовувалися їх попередниками. Так як мер Києва Віталій Кличко визначив курс на боротьбу з корупцією, ми як громадські організації хочемо донести інформацію про необхідність ліквідації можливих корупційних чинників, пов’язаних з цільовим фондом КП. Ми в свою чергу починаємо так званий публічний процес, в зв’язку з яким хочемо закликати мера Києва до встановлення механізмів управління, які дозволять сформувати прозору систему бюджетних асигнувань міста і ліквідувати корупційні схеми попередників. Для нас сфера телекому буде основним індикатором в частині заявленого курсу на боротьбу з корупцією ».

Тетяна Попова, Заступник Голови Правління ІнАУ, зазначила, що свого часу Антимонопольний комітет України направляв Рекомендації до Київради з пропозицією скасування положень Рішення Київради по КЖСЕ, які порушують законодавство про економічну конкуренцію. До сих пір ці рекомендації не враховані. Органи місцевого самоврядування повинні бути зацікавлені в створенні висококонкурентного середовища і застосування єдиних тарифів для всіх операторів, які стимулюють інвестиції в розвиток мереж, створення умов для безперешкодного доступу до об’єктів комунальної власності для підключення і обслуговування клієнтів.

Іван Пєтухов, віце-президент УСПП, голова Комісії з питань науки та ІТ, звернув увагу на наявність корупційних схем в роботі КЖСЕ, за якими вже ведуться слідчі дії правоохоронними органами, а також на те, що співробітники СБУ залучаються прокуратурою Дарницького району м. Києва для тиску на провайдерів телекомунікацій в ході проведення рейдів в м. Києві.

Було відзначено, що після приватизації квартир КЖСЕ не має відношення до цих будинків і власності громадян, проте продовжує незаконно збирати гроші з провайдерів.

Була висловлена позиція, що КЖСЕ, за прикладом м. Харкова, буде продовжувати наступ на провайдерів в пошуках лояльних, і своїми діями обмежувати доступ на ринок послуг надання інформації громадянам.

На завершення виступу було відзначено, що рішення Київської влади про призначення КЖСЕ одноосібним підприємством зі збору коштів з провайдерів, та й ще за новими збільшеними тарифами, є ні що інше, як введення додаткового податку для громадян на інформацію.

Учасниками ринку запропоновано дієві зміни:
• Визначити, що кошти надходять на рахунки Київської міськадміністрації, а стороною за договорами виступає не підприємство, а Департамент Київської міськадміністрації;
• Ліквідувати спецфонд КП «Київжитлоспецексплуатації»;
• Визначити, що розрахунок тарифу грунтується на узгодженій АМКУ Методиці розрахунку.

Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредников

Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредников

Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредников

Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредников

Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредников

Провайдеры требуют установления прозрачного механизма доступа к телекомсетям без посредников