Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Чиновники КП «Київжитлоспецексплуатація» (КЖСЕ) продовжують “бурхливу діяльність” з виманювання грошей у столичних провайдерів.

14 травня на сесії Київської міської ради (КМР) депутати проголосували за внесення змін до рішення КМР 14 липня 2011 року №378/5765 “Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій”. Були внесені зміни до ряду пунктів:

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Не були підтримані пропозиції профільних асоціацій телеком-галузі:

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Департамент комунальної власності Київської міської ради вирішив такі зміни неприйнятними, про що повідомив у своїй офіційній відповіді профільним асоціаціям. Антимонопольний комітет України, навпаки, підтримав позицію ринку. З його відповіддю можливо ознайомитись тут. Решта комісій Київміськради, яким було адресовано спільний лист асоціацій, відповіді поки що не надала.

Як вже писав InternetUA, чиновники КП «Київжитлоспецексплуатація » сподівалися, що після прийняття змін до пункту про будинки комунальної власності, у провайдерів більше не буде формального права з ними судитися і не виконувати рішення Київради. Ми попросили адвоката В’ячеслава Близнюченко прокоментувати зміни в рішення №378 / 5765, які були прийняті депутатами 14.05.2015 р

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ– З тексту рішення Київради слід, що КП “Київжитлоспецексплуатація” буде здійснювати моніторинг та координацію на об’єктах комунальної власності. У ньому це чітко прописано. Таким чином, якщо житловий будинок не належить територіальній громаді на правах комунальної власності, а знаходиться у спільній власності (тут можна подивитися форму власності кожного будинку, але тут пишуть колективна, інвестиційна і т.д), то КП “Київжитлоспецексплуатація” до таких будинках не має відношення і не має права здійснювати в них моніторинг і координацію.

Так як з юридичної точки зору нічого не змінилося, багато представників телеком-спільноти та експерти, як і раніше, не вважають КП КЖСЕ легітимним органом. Особливо в зв’язку з тим, що Верховна Рада України прийняла Закон “Про Особливості Здійснення права власності за у багатоквартірному будинку”, який зараз переданий на підпис Президенту. У статтях цього закону, зокрема, значиться:

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Таким чином, гравці телеком-ринку продовжують відстоювати не тільки свою думку, а й інтереси інтернет-користувачів – мешканців багатоквартирних будинків, в тому числі, в судах. Як нам стало відомо, нещодавно позовну заяву до Окружного адміністративного суду Києва подала компанія “Воля”.

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭЄнко Сергій, директор з правових питань компанії «ВОЛЯ»:
– Ми подали позов і оскаржуємо рішення Київської міськради 2010 р. про віднесення багатоквартирних будинків Шевченківського району до складу комунальної власності. Як відомо, Київська міськрада наділила КЖСЕ правом розпоряджатися майном саме комунальної власності. Багатоквартирні будинки з приватизованими квартирами не відноситься до таких. Ми вважаємо, що мешканці будинків самі повинні визначати, яка організація їх обслуговуватиме. Вважаємо, що це рішення суперечить статті 41 Конституції України.

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Також профільні асоціації планують знову спільно звертатися до Віталія Кличка, в Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, в Антимонопольний комітет.

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Олександр Федієнко, голова Правління ІнАУ:
– Ми плануємо боротися далі за те, щоб наші пропозиції були враховані. Будемо спільно з профільними асоціаціями звертатися безпосередньо до мера Києва, а також в Мінекономрозвитку, Антимонопольний комітет, проводити прес-конференції.

Потрібно розуміти, що неможливо вирішувати за рахунок операторів-провайдерів питання комунального обслуговування. Інакше вони будуть змушені перекласти в наш нелегкий і соціальновибухонебезпечний час фінансове навантаження на своїх абонентів, громадян України. Давно пора зрозуміти і прийти до того, що тільки в двосторонньому діалозі можна знайти рішення, а не з позиції наглядацького регулювання. Ну і, звичайно ж, вирішувати це питання саме на вищому законодавчому рівні, а не “леопардовими латками” у вигляді інструкцій і положень на місцевому рівні. Погоджуся і з тим, що в житловому фонді є величезна кількість недобросовісних, а часто і нелегальних операторів, які своїми непрофесійними діями в разі прокладання кабелю або внутрішньобудинкових комунікацій псують стіни, перекриття і т.д., тим самим кидаючи тінь на тих операторів, які мають в своєму потенціалі всі необхідні дозвільні документи та допуски до виконання такого роду робіт.

Ми поцікавилися думкою Віталія Кличка з приводу даної проблеми. Також запитали, чому до цих пір не були покарані за свої злодіяння екс-посадові співробітники КП КЖСЕ. Нагадаємо, що в 2013-му році Прокуратура Києва порушила справу проти КП “Київжитлоспецексплуатація” за стягування коштів з провайдерів, проте вона була закрита в зв’язку з відсутністю складу злочину.

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Віталій Кличко, Київський міський голова:
– Що стосується покарання винних – це не наша зона відповідальності, для цього є силові структури. Ми розкриваємо корупційні схеми, які суперечать законодавству и передаємо їх за допомогою нашого внутрішнього аудиту до силових структур. Далі вже відповідальність за розкриття цих справ лежить на міліції, прокуратурі, суді. На жаль, ми не маємо впливу на подальшу долю подібних справ. Вважаю, що громадськість, в свою чергу, повинна контролювати діяльність і силових структур.

Провайдери не хочуть платити КЖСЄ, бо не бачать, куди йдуть їхні кошти? Ми вперше в історії зробили громадське обговорення всіх надходжень до місцевого бюджету, зробили це відкрито, в присутності преси, на наступному тижні будемо презентувати онлайн-бюджет столиці, в якому всі побачать всі надходження і витрати, щоб більше ні у кого не виникало подібних питань. Цей механізм має бути прозорим, київська громада повинна знати, в якому напрямку витрачаються їх гроші. Система вже працює в тестовому режимі, а з червня запрацює на 100%. Однако даже если предположить, что весь бюджет коммунального предприятия будет полностью прозрачным, игроков рынка интригует наличие профильного образования и опыта работы в телеком-отрасли у сотрудников КЖСЭ.

22 травня відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань транспорту і зв’язку, на якому розглядалися два наступних питання:

1) Розгляд звернення Асоціації «Телекомунікаційна палата України», Інтернет асоціації України та Українського союзу промисловців в підприємців щодо проекту рішення Київської міської ради «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 14 липня 2011 року № 378/5765 «Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій»

2) Розгляд поданих зауважень та пропозицій до проекту рішення Київської міської ради “Про впорядкування користування об’єктами комунальної власності міста Києва при будівництві та експлуатації телекомунікаційних мереж” для подальшого погодження профільними комісіями Київради та опрацювання управлінням правового забезпечення діяльності Київської міської ради.

Столичные интернет-провайдеры не признают поборы КЖСЭ

Представники ІнАУ, “Телас” і УСПП в черговий раз висловили чиновникам свої пропозиції, проте жодну з них підтримано не було. Комісія відхилила основні прохання ринку, підтримавши тільки деякі зауваження з приводу документів дозвільного характеру. Начальник КП КЖСЕ Олег Котляренко повідомив, що діяльність підприємства повністю легітимна, процедура доступу до об’єктів інфраструктури для провайдерів буде прозорою. Також він підкреслив, що столична влада теж бореться за права жителів багатоквартирних будинків: захищають їх від недбайливих суб’єктів господарювання. Таким чином, надія учасників телеком-ринку на конструктивний діалог з владою згасла. Прийшла черга судів.

Джерело: http://internetua.com/