Взрослые телеканалы прошли проверку моралистов из Нидерландов

У відповідь на запит Телекомунікаційної палати України голандський медіа-регулятор Commissariaat voor de Media підтвердив, що контент телеканалів XXL і Playboy TV, які готуються до запуску в Україні, повністю відповідає правилам Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги, а також Конвенції про транскордонне мовлення.

Регуляторний орган Нідерландів Commissariaat voor de Media (далі – CvdM) підтвердив наявність у телеканалів XXL і Playboy TV ліцензії на мовлення та відповідність їх програм вимогам документів Європейського Союзу, насамперед про відсутність у цих програмах контенту, який може завдати значної шкоди неповнолітнім. Відповідні ліцензії було видано телеканалам XXL і Playboy TV терміном на 5 років.

У викладеному листі CvdM також звернув увагу на необхідність дотримання постачальниками контенту правил, викладених в Законі Нідерландів про засоби масової інформації від 2008 г. Це означає, що обидві телекомпанії зобов’язані поважати правила Директиви аудіовізуальних медіа-послуг (АВМС), включаючи ті, які стосуються захисту неповнолітніх, оскільки Директива АВМС викладена в Законі Нідерландів про засоби масової інформації. Положення Конвенції про транскордонне мовлення також відповідають положенням Директиви АВМС.

Телекомпалата також знаходить вельми цікавою систему захисту неповнолітніх від шкідливого аудіовізуального контенту, реалізовану в Нідерландах.

Більше 15 років тому Нідерланди зробили вибір на користь системи спільного регулювання NICAM (Нідерландський інститут класифікації в аудіовізуальній сфері), згідно з якою відповідальність у забезпеченні регулювання покладено на NICAM. Якщо постачальник програмної послуги пов’язаний з NICAM, дотримується часових рамок трансляції дорослого контенту (20.00 і 22.00), а також супроводжує їх трансляцію відповідними символами (позначення віку і змісту відповідно до системи Kijkwijzer), провайдеру видається право на трансляцію дорослого контенту.

При цьому важливо відзначити, що класифікацію контенту здійснює не NICAM, а сам постачальник програмної послуги.

Трансляція контенту, дозволеного до 20.00, стосується програм, які вважаються потенційно шкідливими до перегляду неповнолітніми особами молодше 12 років. Крім того, програми, потенційно небезпечні для перегляду неповнолітніми особами молодше 16 років, забороняються до трансляції до 22.00. Коли постачальник програмної послуги може гарантувати конкретними технічними методами, типу ПІН-коду, відсутність доступу неповнолітніх осіб до шкідливих програм, такии провайдерам дозволяється транслювати дорослий контент незалежно від виділених часових рамок. Дотримання даних вимог перевіряє NICAM.

Провайдери програмної послуги, не пов’язані з NICAM, можуть транслювати тільки ті програми, які дозволені для будь-якого віку, і в цьому випадку вони підпадають під безпосередній контроль CvdM.

За інформацією від CvdM, обидва постачальники послуг, які транслюють дані канали, мають відношення до NICAM.

Програми, які можуть серйозно нашкодити розвитку неповнолітніх, забороняються до трансляції взагалі, незалежно від виділених дозволених тимчасових рамок і способу мовлення з технічної точки зору, а також незалежно від того, має постачальник програмної послуги відношення до NICAM чи ні.

Ще один аспект системи спільного регулювання в Нідерландах полягає в тому, що CvdM щорічно оцінює роботу NICAM, здійснюючи так званий «мета-контроль».

З більш детальною інформацією щодо системи захисту неповнолітніх від перегляду небажаного контенту можна ознайомитися за посиланням http://www.kijkwijzer.nl/english.

Із запитом Телекомунікаційної палати України, а також відповіддю (англійською мовою і в перекладі російською мовою) пропонуємо ознайомитися нижче.