Представники асоціацій провайдерів* оприлюднють і запрошують всіх зацікавлених осіб до обговорення та приєднання до Меморандуму щодо захисту неповнолітніх при наданні програмних послуг. Головною метою прийняття документу є забезпечення всіма учасниками ринку програмних послуг дотримання європейських принципів поширення програмних послуг, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків відповідно до Директиви ЄС про аудіовізуальних медіа-послуг.

Ініціатори підписання Меморандуму пропонують вжити всіх належних заходів для того, щоб телевізійні програми не містили будь-яких елементів, здатних істотно зашкодити неповнолітнім, зокрема порнографію безпідставне насильства. Щодо інших подібних програм, які не містять порнографії, документ пропонує встановити певні вимоги по їх поширенню.

Асоціації відзначають, що неповнолітні не повинні мати можливість їх дивитися за звичайних обставин. Ключовими положеннями документа є те, що трансляція або ретрансляція таких програм на території України може здійснюватися в кодованому вигляді або з обмеженням за часом з 24.00 до 4.00 годин. Крім того, асоціації пропонують учасникам ринку прийняти на себе додаткові обмеження, а саме – обов’язок не рекламувати такі програми, не надавати до них доступ безкоштовно тощо.

На думку експертів, захист неповнолітніх є актуальною проблемою платного телебачення, оскільки цього питання не приділялося уваги роками. Особливу важливість проблема набула з появою нових медіа, діяльність яких законодавчо не врегульована. Існують європейські стандарти врегулювання цього питання, є окремі норми законодавства, але на даний момент немає єдиного погляду індустрії, як потрібно обмежувати поширення такого контенту і поєднувати такі обмеження по загальною тенденцією дерегуляції галузі.

Необхідність створення окремого документа щодо захисту неповнолітніх при наданні програмних послуг були визначені на засіданні робочої групи з проблемних питань діяльності провайдерів програмної послуги при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення в березні цього року. Статус Меморандуму – проект спільного регулювання і саморегулювання, який відповідно до європейських традицій не є регуляторним актом, але може встановити певні правила щодо захисту неповнолітніх при наданні програмних послуг, за підтримки Національної ради і, звичайно, учасників ринку. Розробники цього документа сподіваються, що до них приєднаються всі законослухняні провайдери програмної послуги, а також інші суб’єкти ринку програмних послуг, діяльність яких не ліцензується.

Асоціації закликали всіх провайдерів та інших зацікавлених учасників індустрії ринку платного телебачення приєднатися до цієї ініціативи.

Пропозиції до Меморандуму можна повідомляти по 13 травня 2015 року на адресу Galagan.nrada@gmail.com

* Асоціація правовласників і постачальників контенту, Телекомунікаційна палата України, Асоціація «Укртелемережа», Спілка операторів телекомунікацій Одеси і Одеської області, Всеукраїнська асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Спілка кабельного телебачення України, Інтернет асоціація України.

Меморандум щодо захисту неповнолітніх під час надання програмних послуг