Иван Шестаков, Megogo: «Доходы от платных сервисов растут в среднем на 30% ежемесячно»

Онлайн-кінотеатр Megogo ще пару років тому запланував привчити українців платити за контент. До минулого року це не вдавалося – в Україні частіше качали інформацію з піратських сайтів і дивилися російські канали. Але криза багато чого змінила. Українці стали більш свідомими і виборчими у виборі ресурсів. Про те, як змінився ринок, для чого об’єднуються ключові гравці і чому українці стали платити за фільми, Іван Шестаков, директор з маркетингу Megogo, розповів в інтерв’ю IGate.

Як змінився ринок легального контента за минулий рік?

Через політико-економічну ситуацію в Україні ринок легального контенту за минулий рік змінився кардинально. Нас, як гравців ринку, що прагнуть до лібералізації і цивілізованості, дуже тішить, що не тільки користувачі, а й представники бізнесу стали більш свідомими. Користувачі почали замислюватися про вибір: подивитися у пірата і підтримати тіньову економіку або віддати перевагу легальному майданчику. Бізнесмени також стали більш вибагливі у виборі рекламного майданчика. Сукупність цих фактів привела до того, що з середини 2014 роки ми побачили різкий сплеск інтересу – люди стали дивитися фільми і купувати контент на легальних ресурсах замість того, щоб качати його з піратських сайтів. Тобто частина людей стала зараховувати себе до європейців і чинити так, як це роблять в цивілізованому світі. Купуючи фільм, людина впевнена, що ресурс донесе ці гроші до правовласника і заплатить податки в державну казну. А це в кінцевому результаті позначиться і на якості доріг, і на освіті, і на медицині, і т.д.

Як змінилася динаміка розвитку бізнесу компанії?

Дивлячись на тенденцію на ринку, ми почали активніше розвиватися: збільшили штат, бюджет на закупівлю контенту. З іншого боку – стали більш уважно ставитися до кожної витраченої гривні. Ми переглянули всі джерела трафіку, залишили найефективніші і сконцентрувалися на збільшенні кількості користувачів, які купують контент на сайті.

Які джерела трафіку виявилися найбільш ефективні?

Ми продовжуємо активно використовувати інструменти пошукових систем. Також дуже ефективними виявилися будь-які види партнерств, тобто всі види залучення аудиторії, не тільки з інтернету. Це і телекомоператори, і виробники обладнання (smartTV, мобільні пристрої), і платіжні системи.

Як змінилася щомісячна аудиторія Megogo в кількісному і якісному вираженні?

За минулий рік завдяки нашій агресивній маркетинговій стратегії аудиторія Megogo зросла приблизно в півтора рази. З початку 2015 року ми починаємо більш активно залучати платоспроможну аудиторію. Її обсяг трохи менше тієї, яка споживає контент безкоштовно, але вона більш якісна. Ми прогнозуємо, що, розвиваючи платну модель паралельно з безкоштовною, отримаємо активну платоспроможну аудиторію.

Як йдуть справи з конкуренцією?

В Україні ми конкуруємо тільки з піратами. Інші легальні гравці вибрали свою нішу, і кожен намагається розвиватися в ній. Відразу два легальних гравця сконцентрували свої зусилля на наданні послуг телебачення. По суті, ми єдина компанія, яка розвиває всі моделі монетизації – від умовно безкоштовної рекламної моделі, до платних новинок і доступу до пакетів ТВ-каналів. І задоволені тим, як все виходить. У 2014 році ми виконали всі поставлені плани. У 2015 році збираємося, як мінімум, зберегти доходи на колишньому рівні, як максимум, збільшити їх за рахунок розвитку додаткових продуктів. Останнє дозволить нам увійти в нові ніші і почати конкурувати з кожним з гравців ринку. Останній рік доходи від платних сервісів ростуть в середньому на 30% щомісяця.

Як змінилися відносини з правовласниками?

Сьогодні основна складність роботи будь-яких легальних ресурсів полягає в непрогнозованих коливаннях курсу гривні. Ми платимо за контент в євро і доларах. Уже півроку ми регулярно сідаємо за стіл переговорів з правовласниками і домовляємося з ними або про перегляд вартості контента для нашого ринку, або фіксації оплати в національній валюті. Ми прагнемо розділити валютні ризики між тими, хто купує, і тими, хто продає контент. Нам важливо розвивати ринок, а купувати за долари і продавати за гривні – дещо накладно. На щастя, багато наших партнерів розуміють, що якщо залишати стан речей як є, то ринок розважального контенту піде ще глибше в тінь і програють всі. Тому, іноді вдається домовитися.

Чи планується підвищення тарифів у зв’язку з тим, що зросли виплати правовласникам?

Ми намагаємося цього уникнути. Так як ринок не до кінця сформований, не можна говорити про якісь унікальні тарифах. Що стосується телевізійних тарифів, ми завжди будемо залишати середні або нижчі ціни, ніж дають телекомоператор або кабельні мережі. Але не демпінгувати. Якщо весь ринок прийде до того, що телевізійні послуги в середньому виросли, ми підвищимо ціни. Але на поточний момент ми цього робити не плануємо.

У минулому році компанія заробляла на рекламної моделі, зараз додатково розвиває модель платного контенту. Наскільки користувачі до цього готові?

Наша бібліотека на 90% безкоштовна. Ми її поповнюємо, але і виводимо нові платні продукти. Наприклад, пропонуємо користувачам кінотеатральні новинки, які в принципі не можуть бути безкоштовними – адже правовласники продають їх тільки з умовою, що вони будуть платними для кінцевого користувача (захищають кінотеатральні мережі і свої доходи від кінопрокату). Попит на такий тип послуг на ринку є. З’являється все більше користувачів, які готові платити за це.

Чи плануються нові категорії платного контенту?

Зараз у нас є три продукти. Перший – безкоштовний каталог фільмів з рекламою, що нараховує кілька тисяч найменувань. В його рамках ми виділили окрему область, в яку потрапляють шедеври світового кіно. Доступ до фільмів з цієї спеціальної області доступний користувачам щомісячної підписки.

Абсолютно окремий продукт – це новинки кіно і блокбастери. Тут фільми представлені з поштучною оплатою.

Третій продукт, який ми вивели на ринок в 2015 році – це онлайн-телебачення. Ми домовилися з українськими медіагрупи, західними постачальниками телевізійних каналів, запустили в Україні цей продукт і активно розширюємо абонентську базу. Зараз ми спостерігаємо вибух росту платних моделей і розуміємо, що зробили правильний вибір. І будемо збільшувати кількість платних продуктів.

Як протидієте піратським ресурсам?

Піратство – це бізнес, який не має витрат на контент. Ми намагаємося попереджати розвиток і поширення «сірого» контенту і, паралельно, боремося з уже існуючими проблемами. За деякими контрактами з правовласниками у нас є зобов’язання з очищення уанету від нелегальних копій фільмів. Ми пишемо листи від імені власників прав нелегальних ресурсів з проханням зняти той чи інший контент. Більшість ресурсів йде на зустріч і закриває нелегальний контент або замінює його нашими плеєрами. Якщо говорити про превентивні заходи, то з 2015 року ми консультуємо державні органи і беремо активну участь в створенні антипіратських законів і нормативних актів. Наша мета проста – максимально знизити збитки від поширення нелегального контенту на всі сфери бізнесу і держави в цілому. Пом’якшення або зняття відповідальності з користувачів і нелегальних гравців ринку дасть їм можливість почати грати легально. Ми впевнені, що завдяки цьому ринок почне легалізуватися, і загальна ситуація покращиться.

Чи не боїтеся конкуренції?

Конкуренції ми не боїмося, якщо вона сумлінна. Зараз один гравець грає за ринковими правилами, а інший – “беспредельщик”. Це не конкуренція. Ми за рівні ринкові умови. Ємність ринку колосальна і місця вистачить усім. Біда в тому, що поки піратські ресурси є основним джерелом розваг, то говорити в принципі про якийсь ринок можна з величезною натяжкою.

На чому Megogo буде концентрувати зусилля в цьому році?

На більш ефективному підході до позиціонування сервісу, розвитку наших послуг, платних продуктів і більш якісному сервісі користувачам. У нас в тренді телевізійний продукт і новинки кіно. Це те, що ми активно розвиваємо, і що приносить нам додатковий прибуток. Втім, про безкоштовний каталог фільмів і мультфільмів ми теж не забуваємо.

Як розвивається закордонний бізнес компанії?

Наші основні території – це 15 країн: СНД, Україна, Грузія і країни Балтії, а також країни, де російськомовна діаспора досить велика. Ми рівномірно розвиваємо проекти у всіх країнах за тією моделлю, яка була сформована в Україні. Найбільші – це Росія, країни Балтії, Білорусь і Казахстан. Також ми активно розвиваємо проект в деяких країнах Центральної Європи. Наприклад, недавно запустилися і розвиваємося в Чехії. Також уважно спостерігаємо за азіатським ринком, де є гроші і інтерес до нашого продукту.

Як просувати платні сервіси, коли купівельна спроможність українців падає?

Контент, як розвага, не є дорогою послугою. Тим більше, що ми намагаємося тримати ціни в національній валюті, а все інше дорожчає. Наприклад, платний фільм коштує стільки ж, скільки прохолодний напій в барі (39 грн. – Ред.). Тому користувачеві простіше прийняти рішення заплатити. Купівельна спроможність дійсно падає, але це відбивається на глобальні речі і дорогих розвагах: подорожі, культурні походи, відвідування ресторанів і т.д. На домашнє дозвілля це особливо не впливає. Плюс є додатковий фактор, який грає на руку в розвитку легальних ринків – зростаюча соціальна відповідальність громадян нашої країни. Люди стали замислюватися – підтримати тіньовий бізнес або все-таки заплатити незначні гроші, які ніяким чином не вплинуть на їх життя глобально, і підтримати цивілізований ринок. Люди починають розуміти, що якщо кожен перестане кидати сміття на вулиці, то глобально все покращиться взагалом і жити стане набагато приємніше. Продукти інтелектуальної власності не настільки дорогі, щоб ними не можна було скористатися.

Які перспективи ринку на 2015 рік?

Тіньовий ринок буде ставати менш популярним. Здавалося б, чим дорожче життя, тим нижче купівельна спроможність, тим більше ринок йде в тінь. Але ні. Всі гравці ринку працюють спільно. Наші зусилля, зростаючий патріотизм і соціальна відповідальність дають можливість розвивати легальний ринок. До того ж, зростає популярність брендів made in Ukraine. У нас з’явилася можливість показати, що ми, українці, вміємо робити не гірше, ніж розвинені країни, і можемо виробляти такий же якісний контент. Чим далі, тим більше ми стаємо частиною цивілізованого світу. Тренд простий – все якісне отримує велику популярність серед користувачів.

Інформація: igate.com.ua