«НТВ-Плюс» сжимается на Украине

Російська компанія “НТВ-Плюс” продовжує скорочувати мовлення телеканалів – цього разу закриваються канали, які транслюються на території України. З квітня там не буде НТН і “5 каналу”.

“Повідомляємо, що з 4 квітня 2015 року телекомпанія “НТВ-Плюс” припиняє мовлення телеканалів НТН і “5 канал”. Телеканали виключаються зі складу пакетів “НТВ-плюс Україна”, “Базовий-Україна”, “Лайт Україна”, – повідомляється на сайті “НТВ-плюс”. Причини не пояснюються.

Офіційним партнером “НТВ-Плюс” на території України є ТОВ “Нові телевізійні технології” (НТТ), заснування в 2006 році. “НТВ-Плюс” для трансляції каналів території України використовує супутники Eutelsat 36А/36B (W4/W7). Як зазначено на сайті НТТ, всі канали в “НТВ-Плюс Україна” розбиті на декілька пакетів, основний – пакет “Лайт”, в який тепер входити трохи більше 50-ти каналів різної тематики. До нього можна підключити будь-яку кількість додаткових тематичних пакетів.

У цьому році на території України “НВТ-Плюс” вже скоротив, наприклад, TV5 monde. Крім того, на підставі рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України (Нацрада) з середини лютого 2015 року було відключено “Перший канал. Всесвітня мережа” (Нацрада визнала, що його зміст не відповідає законодавству України). До речі, український “НТВ-Плюс” був єдиний з супутникових операторів, хто продовжував мовлення телеканалів, незважаючи на заборону регулятора, винесену раніше кабельним операторам.

У 2014 році з українських пакетів “НТВ-Плюс” пішли RU.TV, “Парк розваг”, CNN internationa, Animal planet, Discovery science, Discovery world, ID investigation discovery, Discovery channel, TLC, “Полювання та риболовля”, “Домашні тварини “, “Психология 21”, “Комсомольська правда”, “Живи!”. А телеканал “365 днів ТБ” також потрапив в листопаді минулого року під заборону Нацради.

Положення на ринку української “дочки” “НТВ-Плюс” в минулому році було гнітючим, хоч і істотно довелося знизити слідом за “материнською” компанією в 2013 році розцінки на послуги (в лютому 2015 року – знову підвищення тарифів). Однак абонбаза в Україні все одно продовжувала знижуватися. Причиною місцеві експерти називали відсутність українських каналів і збитки через піратство.

За даними, озвученими на минулорічній міжнародній конференції “Технології супутникового зв’язку і мовлення”, на жовтень 2014 року послугами “НТВ-Плюс” в Україні користувалися близько 20 тис. абонентів. При цьому, на той же період його конкуренти – Viasat і Xtra TV – обслуговували понад 200 тис. і близько 150 тис. клієнтів відповідно. Крім рішень Нацради в Україні можна почути і заклики місцевих чиновників про абсолютну заборону трансляції російських компаній. Влітку минулого року радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявив, що крім вже виконаної заборони трансляції російських телеканалів в кабельних мережах, в Україні необхідно якимось чином блокувати можливість прийому супутникового мовлення з Росії. Нацрада надсилала листи виробникам медіа-плеєрів з вимогою припинити установку на пристрої ПО, що надає доступ до заборонених в Україні російськиих телеканалів.

У вересні 2014 року Нацрада України оприлюднила список з 15 російських телеканалів, заборонених в ефірних і кабельних мережах для мовлення в країні (список періодично поповнюється на підставі рішень Нацради). У список на даний момент вже входять, за повідомленнями українських ЗМІ, “Перший канал. Всесвітня мережа”, “РТР-планета”, “НТВ-мир”, “Росія-24”, “ТВ центр-international” (TVCI), “Росія-1”, НТВ, ТНТ, “Петербург-5”, “Зірка”, “Рен-ТВ”, “РБК-ТВ2”, Life news, Russia today, “Історія”, “Мир 24”. Вони називаються неадаптованими і тимчасово забороненими.

Місяцем пізніше директор асоціації “Телекомпалата України” Костянтин Грицак заявляв, що російські канали можна подивитися за допомогою IPTV і супутникового ТБ і обіцяв звернутися зі скаргою до Генпрокуратури, Ради національної безпеки і оброни, Нацради.

“Щодо кабельних операторів, я не буду говорити про 100%, але абсолютна більшість – 99% наших ліцензіатів – на звільнених територіях не транслюють заборонені російські канали”, – заявив уже на початку березня 2015 року на засіданні профільного комітету голова Нацради Юрій Артеменко (цитата “РБК-Україна”).

На території Росії кількість телеканалів в пакетах “НТВ-Плюс” також стрімко скорочується протягом останнього року. Одна з причин – неясне майбутнє компанії. У січні 2015 року, згідно зі ЗМІ з посиланням на джерела, медіахолдинг “Газпром-Медіа” розглядав можливість реструктуризації “НТВ-Плюс”, в рамках якої бізнес може бути розділений на три компанії. Медіахолдинг розглядав варіант, при якому дві компанії будуть займатися виробництвом контенту, а третя продовжить надавати послуги супутникового телебачення і в подальшому може бути продана “Ростелекому”. Для підготовки до поділу “НТВ-Плюс” медіахолдинг привернув консультанта Ernst & young. Офіційних коментарів від “Газпром-медіа” і “НТВ-Плюс” не було.

Джерело: “TelecomDaily”