Введение сбора на кинематографию — коллапс для рынка платного ТВ

У столичному Будинку кіно 4 березня інтернет-виданням «Телекритика» проведено круглий стіл, присвячений проблемі додаткового державного фінансування українського кіно.

Державне фінансування передбачається впроваджувати шляхом введення нового збору, а саме: збору на розвиток національного кінематографа. Так, предметом обговорення став поданий народними депутатами України Миколою Княжицьким і Сергієм Тарутою проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення фінансової підтримки вітчизняної кінематографії» (за реєстр. № 1359).

В результаті обговорення норм проекту Закону позиції присутніх на круглому столі розділилися на два табори: ЗА – «табір кіновиробництва» і ПРОТИ – «табір телеканалів і провайдерів програмної послуги».

Усвідомлюючи всі проблеми ринку кінопрокату України та національної кінематографії, експерти Телекомпалати розуміють, що проблемне питання потребує нагального вирішення, однак, не шляхом введення додаткового збору, а тому і виступають проти.

Відповідно до цього законопроекту необхідно буде сплачувати збір за трансляцію одного іноземного фільму майже в розмірі 22 000 гривень.

Ми вважаємо, що неможливо за рахунок погіршення стану однієї індустрії покращувати стан іншої.

Встановлення такого збору стане додатковим фінансовим тягарем не тільки для зазначених платників податків, а й для населення в цілому, адже дистриб’ютори та демонстратори фільмів, телеканали, оператори телевізійних кабельних мереж, провайдери будуть змушені збільшити вартість своїх послуг для споживачів. Введення збору на розвиток національного кінематографа, відпрацювання процедури його адміністрування, безпосереднє накопичення достатньої суми і, нарешті, розподіл цієї суми за новоствореною процедурою між кінопроектами – справа не днів, не місяців, а років.

Тим більше, згідно з принципом стабільності податкового законодавства, зміни в будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

Таким чином, в кращому випадку перші стрічки коштами, отриманими завдяки збору на розвиток національного кінематографа, будуть профінансовані лише в 2016 році.
Необхідно підкреслити, що один з ініціаторів проекту Закону – Микола Княжицький – входить до складу коаліції політичних сил Верховної Ради України, а Коаліційною угодою Парламенту від 21.11.2014, навпаки, передбачена необхідність зменшення кількості податків до 9.

Саме тому ми закликаємо народних депутатів України бути послідовними в прийнятті своїх рішень і виконувати на ділі свої обіцянки, які прописані в Коаліційній угоді Парламенту VII скликання.