Лист від 17.01.2020р. № 2413

Міністерство культури, молоді та спорту України

вул. Івана Франка, 19, м.Київ, 01030

Щодо необхідних законодавчих змін у сфері медіа послуг

 

Шановний Володимире Володимировичу!

 Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка створена для сприяння розвитку сфери цифрових комунікаційних технологій в Україні, повідомляє наступне.

10 грудня 2019 року Телекомпалатою України було проведено індустріальний воркшоп «Антигравітація: 10 кроків до перемоги!». У заході взяли участь представники державної влади, керівники профільних бізнес-об’єднань, експерти ринку та представники стейкхолдерів медіа, телекомунікацій, цифрової інфраструктури та суспільства.

Нам шкода, що Ви не мали змогу взяти участь у воркшопі. Разом з тим, розуміючи великий обсяг завдань та функцій, які покладено на  новостворене Міністерство та особисто на Вас, Володимире Володимировичу,  надсилаємо до відома інформацію за результатами воркшопу.

Чотири команди стейкхолдерів розробили та презентували ініціативи, які необхідні з боку держави та які допоможуть цифровому розвитку бізнесу та суспільства.

Враховуючи ґрунтовність та експертність підготовлених ініціатив в сфері цифрового розвитку бізнесу, надсилаємо Вам їх перелік та вважаємо, що такі ініціативи можуть стати основою для підготовки у 2020 році дорожньої карти необхідних законодавчих змін.

Так, стейкхолдери у сфері медіа послуг визначили ініціативи, які необхідні для подальшого розвитку (надсилаємо у додатку до листа).

Ініціатива, яка потребує як найскорішої реалізації, а саме, протягом найближчих одного-двох років, експертами було визначено:

  • Забезпечення рівних державних вимог до контенту всiх платформ та типів розповсюдження медіа-контенту на території України (за винятком ефірного телебачення).

 Зі свого боку усі учасники воркшопу та представники Телекомпалати України висловили свою готовність в подальшому активно брати участь у розробці таких необхідних змін.

З повагою

 

 Голова Ради Асоціації                                                                  Т.В. Попова

 

перелік усіх ініціатив та шляхів їх реалізації

Ініціатива

Забезпечити рівні державні вимоги до контенту всiх платформ та типів розповсюдження медіа-контенту на території України (за винятком ефірного телебачення).

Шлях реалізації

Передбачення таких рівних вимог у оновленому законодавстві, а саме, проекті Закону «Про медіа» з подальшим його прийняттям.

Посилити кримінальну відповідальність за нелегальне розповсюдження контенту (піратство) та не допустити випадків безкарності правопорушників.

Розробка та прийняття проекту Закону «Про внесення змін до статті 176 Кримінального кодексу України».

Сприяти забезпеченню мережевого нейтралітету.

Запровадження на рівні проекту Закону «Про електронні комунікації» загальних правил для забезпечення рівного і недискримінаційного розподілу трафіку під час надання послуг доступу до мережі Інтернет і відповідних прав кінцевих користувачів. (Принцип мережевого нейтралітету передбачений Регламентом (ЄС) 2015/2120 від 25 листопада 2015 року про заходи щодо доступу до відкритого Інтернету і внесення змін і доповнень до Директиви 2002/22/ЄС про універсальну послугу та права користувачів щодо мереж та послуг електронного зв’язку та до Регламенту (ЄС) № 531/2012 про роумінг у мережах мобільного зв’язку загального користування в межах Союзу).

Забезпечити для суспільного мовника (НСТУ) рівні можливості у творчо-виробничій діяльності у порівнянні з комерційними ТРО шляхом зняття законодавчих обмежень на здійснення попередньої оплати за: придбання телевізійного обладнання, виробництво телевізійних передач, фільмів та серіалів, здійснення трансляцій закордонних спортивних змагань, а також обмежень, які унеможливлюють спільну діяльність зі створення аудіовізуального контенту з українськими та іноземними партнерами.

Розробка та прийняття проекту Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» та відповідних постанов КМУ.

Забезпечити рівні умови оподаткування доходів з надання послуг доступу до медіа-контенту та розміщення реклами для всіх телевізійних платформ, що функціонують в Україні (незалежно від країни реєстрації).

Передбачення вказаного положення (та подальше прийняття) на рівні проекту Закону України «Про медіа», внесення змін до Податкового кодексу України.