В Телекомпалате считают, что проект Закона о доступе к инфраструктуре должен быть принят с учетом мнения рынка

Експерти Телекомпалати підтримують ініціативу НКРЗІ щодо розробки проекту Закону України «Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж».

Найближчим часом необхідно встановити правові основи використання інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики, порядок доступу до неї та особливості її використання в цілях розвитку телекомунікаційної мережі загального користування України, задоволення потреб споживачів телекомунікаційних послуг і розвитку інформаційного суспільства в Україні.

З прийняттям цього Закону будуть врегульовані відносини щодо використання інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж та врегульовані відносини між фізичними і юридичними особами, в тому числі операторами, провайдерами телекомунікацій та власниками об’єктів відповідної інфраструктури незалежно від форми власності, що дозволить уникнути корупційних чинників у свою чергу. Редакцію проекту Закону необхідно доопрацювати з урахуванням зауважень, а саме: з урахуванням того, що власник має право відмовити замовнику у видачі ТУ щодо доступу до об’єктів виключно в разі відсутності технічної можливості та/або вільних ресурсів, і не передбачати інших підстав.

Також, необхідно передбачити, що до вступу в силу цього Закону і за розташовані будинкові розподільні мережі, які використовуються для надання телекомунікаційних послуг, плата не стягується, а не тільки за загальнодоступні телекомунікаційні послуги.

Пропозиції до проекту Закону “Про доступ до інфраструтури”