Лист від 07.06.2019 №2366

Міністерство економічного розвитку

і торгівлі України

Щодо Наказу Міністерства економічного розвитку

і торгівлі України від 17.04.2019 №647

«Про затвердження форми звіту телерадіоорганізацій»

Телекомунікаційна палата України, яка об’єднує гравців ринку цифрових комунікацій України, висловлюючи свою повагу звертається з приводу наступного.

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.04.2019 № 647 затверджено форму звіту телерадіоорганізацій про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації.

Розділом 3 Звіту передбачена інформація «Ім’я (найменування) автора, виконавця, іншого правовласника», в зв’язку з чим просимо розглянути пропозицію щодо того, які відомості слід зазначати у цьому розділі про аудіовізуальні твори, зокрема фільми.

Так, відповідно до статті 17 Закону України «Про авторське право і суміжні права», авторами аудіовізуального твору (фільму) є:

  • режисер-постановник;
  • автор сценарію і (або) текстів, діалогів;
  • автор спеціально створеного для аудіовізуального твору музичного твору з текстом або без нього;
  • художник-постановник;
  • оператор-постановник.

В свою чергу, Додатком до Положення про державне посвідчення на прокат і розповсюдження кіно- і  відеофільмів затверджена форма державного посвідчення на прокат і розповсюдження кіно- і відеофільмів, якою передбачені відомості, зокрема, щодо таких авторів фільму:

  • автор сценарію;
  • режисер-постановник;
  • композитор.

Таким чином,  у розпорядженні державних органів вже є інформація про  більшість авторів фільму, якої, на нашу думку, цілком достатньо для визначення репрезентативності організації колективного управляння.

Також відповідно до пункту 3 статті 59 Закону України «Про телебачення та радіомовлення», телерадіоорганізація зобов’язана щороку, до 31 березня, подавати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, звіт за попередній (звітний) рік діяльності про використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, а саме музичних творів, аудіовізуальних творів, фонограм (відеограм) та зафіксованих у них виконань, у телерадіоефірі телерадіоорганізації. Тобто, звіт має складатися саме з назв об’єктів авторського права і (або) суміжних прав, вказаних у цій статті, без деталізації про авторів твору.

В зв’язку з цим пропонуємо погодити, що при наданні звіту про сповіщення фільмів в ефірі телерадіоорганізацій, розділ «Інформації про «Ім’я (найменування) автора, виконавця, іншого правовласника» не заповнюється.

 З повагою,

Тетяна Попова, Голова Ради Асоціації