від 19.07.2018 № 2304

Державному уповноваженому Антимонопольного комітету України

М.В. Процишен

Копія:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації

 Шановна Маріє Вікторівно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» створена для сприяння розвитку в Україні сфери цифрових технологій, зокрема, послуг доступу до Інтернет.

Асоціація всіляко підтримує зусилля суб’єктів господарювання, які спрямовані на створення умов для добросовісної конкуренції на телекомунікаційному та інших ринках.

Ми як асоціація здійснюємо постійний моніторинг та аналіз ринку конкурентного ціноутворення на послуги доступу до Інтернет.

Після появи факту пропозиції «Домашній Інтернет зі знижкою» за 10 грн. в місяць від компанії ПрАТ «Київстар» (про що вже повідомлялося асоціацією листом від 20.06.2018 № 2292/1) на ринку послуги доступу до Інтернет слід звернути увагу на аналогічні пропозиції від інших провайдерів телекомунікацій споживачам послуг за цінами нижче середньо ринкового рівня та навіть собівартості, що може бути визнано як недобросовісна конкуренція.

При цьому, у першому кварталі 2018 року середньо ринковий рівень регулярної ціни на послугу з доступу до Інтернет становить близько 120 грн з ПДВ на місяць.

Звертаємо увагу Антимонопольного комітету України на те, що згідно зі статтею 67 Закону України «Про телекомунікації» до закріплених принципів регулювання тарифів на ринку телекомунікацій України віднесено, зокрема, базування розрахунків тарифів на собівартості цих послуг з урахуванням отримання прибутку, а також недопущення встановлення демпінгових або дискримінаційних цін з боку окремих  операторів, провайдерів телекомунікацій.

Статтею 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» передбачено, що досягненням неправомірних переваг у конкуренції є отримання таких відносно іншого суб’єкта господарювання шляхом порушення чинного законодавства, яке підтверджено рішенням органу державної влади, органу місцевого самоврядування, наділеного відповідною компетенцією.

За вчинення суб’єктами господарювання дій, визначених цим Законом як недобросовісна конкуренція, тягне за собою накладення штрафу у розмірі до п’яти відсотків доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) суб’єкта господарювання за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф (стаття 21 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції» ).

Враховуючи вищевказане, ми змушені повідомити про наступні факти агресивних пропозицій від інших провайдерів телекомунікацій.

  • ТОВ «Мега Лінк», що здійснює діяльність під зареєстрованою торгівельною маркою «Фрегат» (код ЄДРПОУ 33769837, юридична адреса: місто Дніпро, вул. Собінова, будинок 1, Дніпропетровська обл., 49083)

З 25 квітня 2018 року вступила в дію пропозиція «Справжній «4G» домашній інтернет», згідно з якою плата за доступ до послуги Інтернет складає 4 грн в місяць протягом 12 місяців! (скріншот з офіційного сайту додаємо).

  • ПАТ «Укртелеком» (код ЄДРПОУ 21560766, юридична адреса: бульвар Тараса Шевченка, будинок 18, м. Київ, 01601):

З 1 липня 2018 року вступила в дію пропозиція від компанії ПАТ «Укртелеком» «Легкий Старт!», згідно з якою плата за послугу доступу до Інтернет становить лише 11 грн. на місяць протягом 6 місяців (скріншот з офіційного сайту додаємо). Разом з тим, навіть після завершення акційної пропозиції плата за послугу становитиме 75 грн в місяць.

  • Група компаній, що здійснюють свою діяльність під торговою маркою «McLaut» – ТОВ «МАКЛАУТ РЕГІОН», (код ЄДРПОУ 37400380, юридична адреса: 18000, Черкаська обл., місто Черкаси, вул. Байди Вишневецького, будинок 37), ТОВ «МАКЛАУТ ЙОТА» (код ЄДРПОУ 39479693, 18021, Черкаська обл., місто Черкаси, вул. Сержанта Жужоми, будинок 7, квартира 70), ТОВ «Маклаут ТВ Черкаси» ( код ЄДРПОУ 39479190, 18000, Черкаська обл., місто Черкаси, вул. Байди Вишневецького, будинок 37):

З 01 липня 2018 року вступила в дію пропозиція «Інтернет 18 місяців на шару», згідно з якою одноразова вартість підключення до мережі Інтернет складає 1,00 гривню. Вартість користування послугою доступу до мережі Інтернет зі швидкістю 100 Мбіт/с протягом 540 діб з дати підключення складає 18,00 гривень.

Враховуючи вказане, такий порядок цін на послугу доступу до Інтернет свідчить про свідоме порушення правил здорової конкуренції та не відповідає «чесним звичаям» у розумінні статті 1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

Такі дії, на наше переконання, мають стати предметом окремого дослідження Комітету не предмет наявності в них.

Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Антимонопольного комітету України з проханням втрутитись у ситуацію протиправних посягань на конкурентну основу існування ринку послуг доступу до Інтернет та вжити заходів відповідно до компетенції Комітету

З повагою

Тетяна Попова, Голова Ради асоціації   

KPI_TelPU#4