Лист від 16.07.2018 №2301

Віце-прем’єр-міністру України, Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

Г.Г. Зубку

Шановний Геннадію Григоровичу!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України», що об’єднує компанії сфери цифрових комунікацій, які здійснюють свою діяльність виключно в рамках правового поля, звертається до Вас з приводу наступного.

Як Вам відомо, з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні у лютому 2017 року було прийнято Закон України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» (далі – Закон про доступ), яким визначено правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу до інфраструктури об’єктів будівництва та будинкової розподільної мережі для розташування технічних засобів телекомунікацій.

Так, вказаним Законом закріплені основні принципи побудови цивілізованих партнерських взаємовідносин між співвласниками житлових будинків, їх об’єднаннями та операторами, провайдерами телекомунікацій.

Разом з тим, навіть після прийняття Закону про доступ існують непоодинокі випадки непорозуміння між заінтересованими сторонами.

Так, провайдери відзначають встановлення розміру плати за доступ до будинків, що перевищує граничний, визначений Законом про доступ, а управителі багатоквартирних будинків різних форм власності та ОСББ зазначають про проблему у вигляді хаотично розміщених мереж та обладнання недобросовісних провайдерів, а також пошкодження ними конструктивних елементів будинків.

З даного питання наша Асоціація націлена на встановлення ефективної взаємодії з володільцями, управителями багатоквартирних будинків різних форм власності та ОСББ. Вважаємо, що налагодження системної роботи з розміщення телекомунікаційних мереж стане запорукою встановлення взаємовигідних умов співпраці.

Відзначаємо, що вказаний Закон про доступ – це спосіб державного регулювання питання доступу до житлових будинків, який можна посилити дією акту саморегулювання галузей.

Враховуючи наміри встановити добросовісні взаємовідносини та ще раз підтвердити готовність до конструктивного діалогу, пропонуємо досягти порозуміння шляхом саморегуляції відносин управителів, ОСББ та провайдерів, операторів телекомунікацій.

Логічним першим кроком із впровадження цього рішення стала розробка нашою Асоціацією Меморандуму про співробітництво та взаєморозуміння у сфері доступу до інфраструктури об’єктів будівництва та будинкової розподільної мережі (далі – Меморандум).

Підписання Меморандуму дозволить: 

унеможливити переривання чи припинення надання телекомунікаційних послуг споживачам, які також є мешканцям будинку, та забезпечить надання телекомунікаційних послуг з достатнім асортиментом, обсягами та якістю;

прискорити впровадження інноваційних послуг за допомогою телекомунікаційних мереж, що в подальшому підвищить якість вже існуючих послуг;

підвищити рівень доступу споживача (мешканця будинку) до телекомунікаційних послуг;

забезпечити прозорість взаємовідносин між телекомунікаційними підприємствами та співвласниками житлових будинків та їх об’єднаннями.

І, врешті-решт, всі ми повинні пам’ятати, що першочергова мета нашої співпраці – це задоволені мешканці будинків і вдячні абоненти провайдерів телекомунікацій.

З метою досягнення взаємовигідного співробітництва проект Меморандуму було попередньо надіслано для ознайомлення та вироблення компромісної редакції на адреси Асоціації управителів житла та Всеукраїнської ради голів ОСББ.

Повідомляємо, що готовність підписати цей Меморандум вже попередньо підтвердили провідні компанії телекомунікаційного ринку, які входять у склад Асоціації «Телекомунікаційна палата України».

Враховуючи вказане, звертаємося до Вас, Геннадію Григоровичу, підтримати таку нашу ініціативу та провести спільну зустріч за участі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Телекомунікаційної палати України, Асоціації управителів житла, Всеукраїнської ради голів ОСББ, інших профільних асоціацій з метою обговорення редакції тексту Меморандуму та його подальшого підписання.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

 

Додаток: на 3 арк в 1 прим. (проект Меморандуму про співробітництво та взаєморозуміння у сфері доступу до інфраструктури об’єктів будівництва та будинкової розподільної мережі).

 

З повагою

 

Голова Ради асоціації                                                              Т.В. Попова

KPI_TelPU#2