Лист від 25.06.2018 № 2293/1

Депутатським фракціям

(за списком)

 

Шановні Народні депутати України!

Телекомунікаційна палата України, яка об’єднує гравців ринку цифрових комунікацій України, висловлюючи Вам свою повагу звертається з приводу наступного.

У Верховній Раді України ще у 2017 році було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» (реєстр. № 6688 від 12.07.2107) (далі – Законопроект).

21 червня 2018 року Верховною Радою України підтримано внесення Законопроекту до порядку денного.

Проте, вкотре зауважуємо, що положення вказаного Законопроекту грубо порушують норми міжнародного права, в тому числі, Конвенції про кіберзлочинність, Рекомендацій ОБСЕ стосовно свободи вираження думки в Інтернеті (2011 рік), Декларації «Свобода спілкування в Інтернеті», ухваленою Комітетом Міністрів Ради Європи 28 травня 2003 року, Конституції України, Законів України «Про телекомунікації», «Про захист економічної конкуренції», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про Раду національної безпеки і оборони України» та інших.

Крім того, у положеннях Законопроекту містяться зміни до Закону України «Про основи національної безпеки України», який 21 червня 2018 року Законом України «Про національну безпеку України» (законопроект № 8068 від 28.02.2018) визнано таким що втратив чинність, а отже Законопроектом пропонується вносити зміни до вже не існуючого Закону!

Таким чином, положення Законопроекту потребують всебічного доопрацювання з урахуванням зазначеного, а його подальший розгляд без доопрацювання буде суперечити нормам Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», що є неприпустимим.

У додатку до листа надсилаємо детальні зауваження, які були надіслані на адреси авторів законопроекту та відповідальним Комітетам Верховної Ради України.

Враховуючи вищевказане, просимо не підтримувати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері» (реєстр. № 6688 від 12.07.2107) та не допустити в подальшому його прийняття.

Зі свого боку, повідомляємо про свою готовність до активної участі у роботі з напрацювання дійсно дієвого та максимально ефективного механізму захисту національної інформаційної безпеки.

З повагою,

Тетяна Попова, Голова Ради Асоціації