Представники Телекомпалати України взяли участь в Круглому столі «Ринок ОТТ-відеоконтенту: сучасні технології VS застарілі закони», ініціатором якого виступив Офіс ефективного регулювання. Під час заходу учасникам було презентовано проект Зеленої книги «Ринок ОТТ-відеоконтенту».

В залі були присутні представники МЕРТу, Регулятора, ОТТ-платформ, провайдерів програмної послуги та правовласників, тому дискусія щодо обговорення актуальних проблем Інтернет-телебачення була досить всебічною.

Олег Черниш, Член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, частково погодився з тим, що до діючого Закону України «Про телебачення» неодноразово вносилися зміни, але в ньому й досі не йдеться ні слова про OTT та IPTV. Також він зазначив, що законопроект №7397 (про аудівізуальні медіа-сервіси) враховує нові можливості споживання  телевізійного контенту.

Олексій Гончарук, Голова BRDO, зазначив, що мета Круглого столу – це визначення проблем, які сьогодні існують у даному сегменті, а також яким чином Уряд може вплинути на їх вирішення.

Отже, основні проблеми ОТТ-ринку полягають у наступному:

  • відсутня законодавча база для реєстрації (ліцензування) ОТТ-платформ, а отже вони знаходяться за межами правового поля та не підпорядковуються правилам, притаманним провайдерам програмної послуги;
  • не визначені критерії, за якими інтернет-ресурс можна віднести до ОТТ-сервісу;
  • піратські платформи, що незаконно та безкарно розповсюджують вкрадений чи заборонений телевізійний контент, при цьому отримують рекламні кошти;
  • закордонні інтернет-ресурси, що користуються популярністю серед українців, проте не мають представництва на території нашої держави, не сплачують податків та не дотримуються національного законодавства.

Костянтин Гріцак, експерт Телекомпалати України, змістив акцент з теми регулювання, зазначивши, що для розвитку ОТТ-сервісів необхідно побудувати сприятливе середовище для залучення інвестицій, а для цього держава повинна забезпечити рівні умови ведення бізнесу для всіх гравців на ринку. А боротися проти піратства державі заважає не відсутність механізмів боротьби, а відсутність бажання.

Голова Ради Телекомпалати України Тетяна Попова впевнена, що згодом вітчизняним медіа та ОТТ-ресурсам доведеться консолідуватися з ISP-провайдерами (що витрачають значні кошти на забезпечення необхідної швидкості для передачі ТВ-контенту) та шляхом переговорів домовитися про пропорційний розподіл доходів, отриманих від користувачів медіа-послуг. І потрібно пам’ятати, що ринок відео-контенту знаходиться у постійній трансформації, як і вподобання глядачів.

Звичайно, думки присутніх розділилися на два фронти: дехто висказався за жорстку регуляцію, яка сприятиме вирівнюванню умов роботи для всіх постачальників TV-контенту, а дехто – навпроти, підтримує ідею дерегуляції ринку, який згодом самостійно відкоригує принципи ведення бізнесу.

Наприкінці Круглого столу була озвучена пропозиція стосовно залучення представників Уряду до перемовин з міжнародними ОТТ-сервісами та спонукання їх до відкриття представництв на території України та роботи за нашим законодавством.

KPI_TelPU#1   KPI_TelPU#2