Лист від 14.03.2018 № 2257

Голові Комітету Верховної Ради України

з питань промислової політики та підприємництва

В.В. Галасюку

Щодо перегляду системи митних тарифів

Шановний Вікторе Валерійовичу!

 Висловлюючи Вам свою повагу, Асоціація «Телекомунікаційна палата України», що об’єднує лідерів ринку цифрових комунікацій, на Ваш лист від 20.02.2018 № 04-30/02-17 щодо усунення тарифно-митних бар’єрів повідомляє наступне.

Ми вітаємо та підтримуємо Вашу ініціативу щодо перегляду системи тарифів в інтересах українських виробників, оскільки це дійсно дозволить залучити інвестиції у реальний сектор економіки.

Так, як Вам відомо, на квітень 2018 року заплановано розпочати перехід України на цифровий формат телевізійного мовлення, а отже поступово у визначені строки буде відбуватися відключення аналогового ефірного сигналу.

Зобов’язання України перейти з аналогового мовлення на цифрове передбачено міжнародною угодою «Женева-2006» за умови підтвердження готовності населення і підтвердження з боку держави технічної можливості це забезпечити.

Крім того, Урядом 17 січня 2018 року схвалено Концепцію та План дій розвитку цифрової економіки в Україні до 2020 року. Вказані документи передбачають розвиток Індустрії 4.0, смарт-фабрики, цифрових робочих місць, STEM-освіти та цифрових освітніх послуг, цифрових інфраструктур для Інтернету-речей, блокчейну, eHealth та е-безпеки тощо.

«Україна зобов’язана сьогодні розпочати масштабну цифровізацію всіх галузей економіки та базових сфер життєдіяльності, таких як освіта й медицина, максимально інвестуючи в розвиток цифрових інфраструктур, інновації та сучасні технології» – зазначив Володимир Гройсман на засіданні Уряду 17 січня поточного року.

У свою чергу, таку масштабну цифровізацію України необхідно підтримувати шляхом забезпечення населення доступними технічними засобами.

Вважаємо, що досягти окресленої вище мети можливо, в тому числі, за допомогою значної лібералізації, а в ідеальному випадку повного скасування, ставок митного тарифу на ввезення апаратів з приладами на основі мікропроцесора, з вмонтованим модемом, для доступа в Інтернет та з функцією інтерактивного обміну інформацією, здатні приймати телевізійні сигнали (“цифровий декодер” з функцією зв’язку, включаючи пристрої, що виконують функції запису та відтворення, за умови збереження основних властивостей цифрового декодера з функцією зв’язку) згідно кодів 8528 71 19 00 та 8528 71 91 00.

Враховуючи вказане, пропонуємо ініціювати внесення змін до Глави 85 Розділу XVI Закону України «Про Митний тариф України» щодо товарів згідно кодів 8528 71 19 00 та 8528 71 91 00 в частині встановлення для них нульової ставки митного тарифу. Пропозиції змін додаються.

Щиро сподіваємося на Вашу підтримку.

З повагою,

Тетяна Попова, Голова Ради Асоціації                   

Переглянути Додаток до листа

файл формату .doc

Переглянути звернення Голови Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва

файл формату .pdf