Відверто кажучи, нам набридло постійно нагадувати всім про те, що у лютому 2017 року з метою забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні було прийнято Закон України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж», яким визначено правові, економічні та організаційні засади забезпечення доступу до інфраструктури об’єктів будівництва та будинкової розподільної мережі для розташування технічних засобів телекомунікацій.

Адже після прийняття Закону й досі існують непоодинокі випадки непорозуміння між операторами/провайдерами та власниками/управителями багатоквартирних будинків різних форм власності. Провайдери відзначають, що розмір плати за доступ до будинків перевищує граничний, визначений Законом про доступ. А управителі та ОСББ скаржаться на хаотично розміщене обладнання недобросовісних провайдерів, а також на пошкодження ними конструктивних елементів будинків.

Настав час довести, що середньовічні бійки за власний гаманець мають залишитись у минулому, в пріоритеті стануть партнерські зв’язки, прозоре конкурентне середовище та  задоволені споживачі.

Спостерігаючи за регулярними війнами операторів та ОСББ,  Телекомпалата України вирішила розпочати цивілізований діалог між сторонами конфлікту та розробила проект Меморандуму про співробітництво та взаєморозуміння у сфері доступу до інфраструктури об’єктів будівництва та будинкової розподільної мережі.

Підписання Меморандуму дозволить: 

– мінімізувати кількість випадків переривання чи припинення надання телекомунікаційних послуг споживачам;

– забезпечити надання телекомунікаційних послуг з достатнім асортиментом, обсягами та якістю;

– підвищити доступність  телекомунікаційних послуг для мешканців будинків;

– забезпечити прозорість взаємовідносин між телекомунікаційними підприємствами та співвласниками житлових будинків та їх об’єднаннями.

Ми переконані, що налагодження системної роботи з розміщення телекомунікаційних мереж стане стимулом для побудови взаємовигідних умов співпраці. Також ми пропонуємо не чекати офіційного прийняття Правил та Методик розрахунку плати за доступ, а вже зараз досягти порозуміння шляхом саморегуляції відносин ОСББ та провайдерів, операторів телекомунікацій, не порушуючи при цьому норм Закону про доступ.

Ми розуміємо, що процес обговорення проекту Меморандуму повинен базуватися на засадах паритетності та рівноправності, тому вже зараз пропонуємо усім без виключення зацікавленим сторонам приєднатися до обговорення проекту Меморандуму та виробити спільну редакцію тексту.

Дмитро Оніщенко, Голова Постійної комісії ТелПУ з питань доступу до інфраструктури, розповідає наступне: «Як показує  практика і набутий досвід, при веденні ділових переговорів представники різних сторін, невідступно відстоюючи суто особисті інтереси, заходять у глухий кут. При цьому у виграші не опиняється ніхто! Особливо це трапляється тоді, коли сторони маніпулюють нормами законодавчої бази: трактують ті чи інші норми законодавства у вигідному для себе розумінні, проявляючи власний егоїзм. Тому, на мою думку, аби не постраждала добра справа, а інтереси учасників телеком-ринку та співвласників/балансоутримувачів житлових будинків були задовільнені, потрібно шукати компроміс. Саме таким компромісом на сьогодні (коли вимоги ЗУ «Про доступ до інфраструктури» ще не обросли нормативно-правовими актами, націленими на його виконання) є  підписання Меморадуму, який задекларує наміри сторін розпочати співробітництво, тобто дозволить на початковому етапі розв’язати деякі «гордієві вузли».

 KPI_TelPU#2  

Ознайомитись з текстом Меморандуму

файл формату .pdf