Вчора, 7 грудня відбувся Круглий стіл з питань свободи слова в Інтернет-просторі.  Організаторами виступили два парламентські комітети (з питань свободи слова та з питань інформатизації і зв’язку) за підтримки Телекомпалати України та Google Україна.

Ключовим моментом заходу стала презентація звіту “Freedom of the Net 2017”, підготовленого компанією Freedom House. Сам звіт викликав чимало запитань з боку присутніх експертів. Як зазначалося в звіті,  Україна за рік втратила 7 позицій у світовому рейтингу щодо рівня свободи слова та посіла 45-те місце, це означає, що наша країна э лише частково вільною в Інтернет-мережі. Не важко здогадатися, що причиною втрати позицій став Указ Президента щодо санкцій. Взагалі ситуація з обмеженням доступу до російських соціальних мереж неодноразово згадувалася на Круглому столі. Проте Тетяна Попова, Голова Ради Телекомпалати України, зауважила, що такий «маневр» з блокуванням доступу до російських інтернет-ресурсів був би доцільний три роки тому, а зараз він практично неефективний.

Також варто згадати основні меседжі керівників профільних комітетів ВРУ. Отже, Вікторія Сюмар, Голова  Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики, запевнила присутніх, що на сьогодні і соціальні мережі, і ЗМІ у гонитві за читацькими (глядацькими) рейтингами забувають про об’єктивність та навмисне вдаються до маніпулювання емоціями аудиторії. А Олександр Данченко, Голова Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку, звернув увагу на тому, що ми маємо створити систему  об’єктивного висвітлювання події в Україні для інших держав, таким чином чесно протистояти російській пропаганді.

В свою чергу, Тетяна Попова продемонструвала присутнім шість відомих нам проектів нормативно-правових актів, що містять в собі положення щодо обмеження доступу до контенту, та проаналізувала відмінності кожного з них (див. слайди презентації нижче).

І як підсумок Круглого столу, на разі готується Резолюція, в якій будуть відображені рекомендації владі, індустрії та суспільству стосовно позитивних наслідків захисту свободи слова в Інтернет-просторі. Одна з найважливіших рекомендацій – привернути увагу представників державної влади до існуючих загроз свободі слова в Інтернеті та необхідності її захисту, а саме до законопроектів, перелічених у доповіді Тетяни Попової.