Минуло більше ніж пів року з моменту підписання Президентом указу щодо санкцій, на виконання якого у тому числі був обмежений доступ до популярних російських соцмереж на території України.

Перші декілька місяців тема блокування «санкційного» контенту мала неабиякий ажіотаж серед телеком-спільноти: усі жваво обговорювали дієвість/неефективність блокування контенту, технічні можливості, фінансову складову, соціальні наслідки… і далі за списком.

Сьогодні ж «пристрасть» до цієї теми вщухла, проте Телекомпалата України провела аналіз усіх відомих нам законодавчих ініціатив, в яких згадуються слова «оператор/провайдер повинен обмежити доступ до..».

За даними, наведеними в таблиці, поки що практично жоден з проектів нормативно-правових актів не дійшов фінальної стадії обговорення. Але нещодавно ми всі стали свідками того, на скільки швидко можуть прийматися закони в «будівлі під куполом», тож тримаймо руку на пульсі.

До Вашої уваги основна інформація про законодавчі ініціативи, які стосуються питання обмеження доступу до контенту, та перелік владних структур, які (у разі прийняття цих ініціатив) прийматимуть рішення щодо блокування забороненого контенту.