З 8 по 12 вересня відбулась одна з наймасштабніших та найвагоміших зустрічей представників Digital-індустрії – Міжнародна конференція “Telecom Ukraine 2017“. Чотири дні поспіль учасники конференції присвячували свій час обговоренню галузевих проблем, їх вирішенню, технічнологічним іноваціям в сфері зв’язку та неформальному спілкуванню в дружній атмосфері.

Офіційна програма конференції цього року розпочалася з відкритої сесії Телекомпалати України та теми “Безпека в Інтернеті: відповідальність влади, бізнесу, суспільства”.

В дискусії взяли участь вітчізняні та міжнародні експерти, що поділилися з присутніми досвідом у питанні законодавчого та технічного забезпечення процедури фільтрування шкідливого контенту.

Анна Новак, директор Телекомпалати України, розповіла присутнім про існуюче правове підгрунття для блокування незаконного контенту. Нижче опубліковані слайди презентації Анни “Захист від небезпечного контенту в сучасних реаліях – тотальний контроль чи анархія?”

В свою чергу Валерія Дяченко (AO Juscutum) розповіла про те, як інші країни світу підходять до вирішення проблем з небезпечним контентом.

На одному зі слайдів презентації “TO BLOCK OR NOT TO BLOCK? Мировой опыт регулирования блокирования доступа к контенту” розміщена карта, де кольором відображено рівень Інтернет-свободи кожної з країн Світу.

Виступ Миколи Мойсака (Netwell Ukraine) був присвячений поверхневому огляду світових компаній – виробників технічних рішень та обладнання, що дозволяють провайдерам здійснювати моніторинг та фільтрацію інтернет-трафіку на власних мережах.

Презентація Миколи “DPI – обзор технологии и основных производителей” опублікована нижче.

Олексій Городилов, офіційний представник компанії “Allot communications”, більш детально розповів про можливості обладнання Allot та додатковий функціонал для його використання в масштабі країни.

 

І майже в кінці дискусії пройшов виступ європейського експерта з питань кібер-безпеки Markko Kunnapu з презентацією проекту меморандуму взаємодії правоохоронців та операторів/провайдерів.

Головні тези проекту Меморандуму вказані у презентації пана Маркко.

Окрім того, Олександр Ольшанський чесно та відверто запевнив присутніх “Завжди побудувати стіну від гарматного ядра на багато дорожче коштує, ніж виготовити гармату,  котра своїм ядром проб’є цю стіну”.

А Елліна Шнурко-Табакова запевнила, що держава при будь-яких умовах не повинна забувати про гарантоване Конституцією право кожного українця на свободу слова. Проте ми всі часто забуваємо, що окрім права на свободу слова ми також несемо відповідатьність за нього.

Телекомпалата України дякує абсолютно усім учасникам дискусії та слуїхачам за виявлений інтерес до теми захисту від небезпечного контенту в мережі Інтернет!