22 травня 2017 року представники Телекомпалати України взяли участь в Круглому столі «Крадіжки та пошкодження телекомунікаційного обладнання – загроза для національної безпеки».

Круглий стіл присвячено «хронічній хворобі» телеком-індустрії – регулярні крадіжки кабелю та телекомунікаційного обладнання, кількість яких щомісяця зростає та приносить мільйонні збитки вітчизняним операторам та провайдерам.

Захід розпочався з виступу Олександра Данченка, Голови Комітету ВРУ з питань інформатизації та зв’язку, який відразу звернув увагу присутніх на тому, що крадіжки телекомунікаційного обладнання – це не лише збагачення злодіїв, фінансові збитки провайдерів, конкурентні війни, тощо. Олександр Іванович підкреслив, що втручання в роботу телеком-мереж – це, перш за все, втручання в роботу критичної інфраструктури, яке становить загрозу життю та безпеці громадян та країни! Тому ця проблема першочергово стосуєтся національної безпеки держави і не лише в період гібридної війни з країною-агресором. Олександр Данченко відмітив, що за злочини, пов’язані з пошкодженням телекомунікаційних мереж, необхідно ввести сурове покарання, тому в Верховній Раді зареєстровано законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за такі злочини.

В свою чергу, Тетяна Попова, Голова Ради Телекомпалати України, вказала на недоліки діючого законодавства, яке не дозволяє ефективно боротися зі злочинами і посилює відчуття безкарності злочинців. Чому так? Повертаючись до історії, у 2008 році на виконання зобов’язань перед Радою Європи статтю 188 Кримінального кодексу України, за якою передбачалася кримінальна відповідальність за пошкодження телеком-мереж, було видалено. Саме після цього поодинокі випадки крадіжки кабелю та обладнання набули масового характеру та, на жаль, стали легким і“брудним” бізнесом.

Тетяна Попова також відмітила, що на сьогодні у Раді зареєстровано три законопроекти, пов’язані з кражею телеком-обладнання та його збутом. Це:

 законопроект № 3664 (внесення змін до Закону України про металобрухт (ст.4), Кримінального кодексу України(ст.188) та стосується тільки мідних кабелів);

– законопроект № 4497 (внесення змін до Кримінального кодексу України (ст.360), Кодексу України про адміністративні правопорушення (ст.147) та стосується пошкодження або руйнування технічних засобів, споруд телекомунікаційних мереж);

– законопроект № 6454 (внесення змін до Кримінального кодексу (ст.188), Кодексу України про адміністративні правопорушення (ст.164-10), Закону України про металобрухт (ст.4, ст.6) та стосується операцій з кабелем зі вмістом міді, інших кольорових та/або дорогоцінних металів та передбачає посилення відповідальності за викрадення телекомунікаційного обладнання).

Тетяна Попова запропонувала авторам проекту Закону № 3664 відкликати його та докласти зусиль для прийняття законопроектів №№ 4497 та 6454, які є більш ефективні у боротьбі зі злочинцями. Вказані проекти вкрай потребують підтримки профільних комітетів ВРУ та народних депутатів України, тому що від них прямо залежить викорінення “телекомунікаційних злочинів”.

На кінець виступу Тетяна Попова звернулася до керівництва Служби безпеки України та Національної поліції з пропозицією у подальшому приділяти більше уваги розслідуванню злочинів, пов’язаних з кражею кабелю зв’язку та телеком-обладнання, особливо в наближених до зони АТО регіонах України. Адже зловмисники знайшли ринок збуту для награбованого майна на окупованій території України, цим самим сприяючи терористичній діяльності так званих ЛНР та ДНР.

За підсумками Круглого столу було прийнято за основу проект резолюції, виконання якої повинне посприяти подоланню болючої проблеми вітчизняних операторів та провайдерів. Найближчим часом доопрацьований текст резолюції буде доступний до ознайомлення.

Презентація Т.Попової