Ще в 2004 році, на зорі активного розвитку цифрових комунікацій, за ініціативою некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe Єврокомісія започаткувала День безпечнішого Інтернету (Safer Internet Day). Протягом багатьох років День безпечнішого Інтернету став знаковою подією в календарі онлайн-безпеки. Саме сьогодні цю дату відзначають в багатьох країнах світу, в тому числі й в Україні.

Чому ж тринадцять років поспіль День безпечнішого Інтернету не втрачає актуальності? Іформаційні технології постійно знаходяться в русі, розвиваються та вдосконалюються. Пропорційно їм ризики і загрози теж прогресують в середині Інтернет-нетрів, а саме діти найбільш вразливі до них.

Надзвичайно велика кількість веб-порталів, статей та літератури присвячена темі безпеки дітей та підлітків в онлайн-просторі. На уроці вчителі учням розповідають про загрози, які приховують в собі Інтернет та соціальні мережі. Але сучасні дітлахи ще з підгузків вміють користуватися гаджетами не гірше дорослих. Тому першими вчителями інтернет-культури мають стати саме батьки! З раннього віку мама й тато повинні розповідати про загрози, що приховуються в безмежному віртуальному просторі.

Є декілька універсальних порад для батьків, що зможуть заздалегідь вберегти малечу від негативних наслідків онлайн-життя:

  • не можна в Інтернеті поширювати інформацію про сім’ю та її фінансові справи, адреси проживання та навчання, номери телефонів, кредитної картки та, навіть, власні світлини розміщувати не бажано;
  • нікому, крім батьків, не можна передавати паролі доступу до інтернет-ресурсів;
  • переконайте дитину, що віртуальний співрозмовник не завжди є доброзичливим і може видавати себе за іншу людину;
  • навчіть Вашу дитину ввічливості і повазі до людей та їх авторських прав;
  • цікавтеся якими саме інтернет-ресурсами захоплюється Ваша дитина;
  • встановіть на пристрій дитини антивірус та безкоштовну соціальну послугу «Батьківський контроль»;
  • станьте ліпшим порадником та другом для вашого малюка.

І пам’ятайте, небайдужі батьки – захищені діти!