Вих. №2099 від 23.02.2017 р.

Заступнику Міністра охорони здоров’я України

з питань європейської інтеграції 

Сивак О. В.

вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601

 

Щодо необхідності внесення змін до Державних санітарних норм

і правил захисту населення від впливуь електромагнітних випромінювань

 

Шановна Оксано Василівно!

Асоціація «Телекомунікаційна палата України» – об’єднання провідних гравців ринку цифрових комунікацій України – засвідчує Вам свою повагу та звертається з приводу наступного.

Відповідно до пункту 84 Плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 року № 615-р, передбачено удосконалення дозвільних процедур у сфері господарської діяльності та приведення вітчизняних граничних норм випромінювання у відповідність з нормами ЄС за допомогою збільшення гранично допустимого рівня електромагнітних випромінювань для діапазонів дуже високих частот та ультрависоких частот з 2,5 мкВт/см2 або 3 В/м до 10 мкВт/см2 або 6 В/м шляхом внесення відповідних змін до Наказу Міністерства охорони здоров’я від 01 серпня 1996 р. № 239 «Про затвердження Державних санітарних правил та норм».

Строк виконання цього пункту Плану заходів було визначено IV квартал 2016 року, проте, такі зміни не були внесені.

Телекомпалата України підтримує необхідність внесення таких змін та окремо хочемо звернути увагу, що вказані Державні санітарні правила та норми від впливу електромагнітних випромінювань також потребують змін в частині уточнення, що для одного РЕЗ або декількох РЕЗ широкосмугового радіодоступу (WiFi) при розміщенні їх на одному об’єкті поза приміщенням та при відсутності РЕЗ інших технологій не потрібно одержання санітарного паспорту при потужності випромінювання РЕЗ 100мВт та менше.

Саме в такому випадку відсутня шкода здоров’ю та необхідність у встановленні санітарно-захисної зони, тому що інтенсивність випромінювання навіть менша граничного допустимого рівня 2,5 мкВт/см2.

Враховуючи вищевказане просимо Вас, Оксано Василівно, розглянути можливість проведення робочої наради за участі Телекомпалати та профільних асоціацій, а також представників ринку з метою обговорення пропозицій до наказу Міністерства охорони здоров’я від 01 серпня 1996 р. № 239 «Про затвердження Державних санітарних правил та норм».

Про результати прийнятого Вами рішення стосовно організації робочої зустрічі просимо повідомити. Заздалегідь вдячні за співпрацю.

 

З повагою

Голова Ради Асоціації Т.В. Попова