Прем’єр-міністру України

Гройсману В.Б.

Вих. від 06.03.2017 № 2105

Щодо прийнятого Закону «Про доступ до об’єктів будівництва,

транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж»

Шановний Володимире Борисовичу!

Висловлюючи свою повагу, Асоціація «Телекомунікаційна палата України», яка об’єднує провідних операторів та провайдерів ринку цифрових комунікацій України, звертається до Вас з приводу наступного.

Верховною Радою України прийнято Закон від 07.02.2017 року № 1834-VIII «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» (далі – Закон), який 02 березня ц. р. підписано Президентом України.

Прийняття Закону – це перший крок до затвердження єдиної нормативної бази, яка закріпить принципи використання інфраструктури, правил доступу до неї та підходів до формування вартості послуг.

Так, згідно з «Прикінцевими та Перехідними положеннями» Закону передбачено, що він набирає чинностічерез три місяці з дня його опублікування.

У свою чергу, статтями 5, 7-10 Закону встановлено необхідність:

  • затвердження Кабінетом Міністрів України Правил надання доступу до інфраструктури об’єкта будівництва,Правил надання доступу до інфраструктури об’єкта транспорту, Правил надання доступу до інфраструктури об’єкта електроенергетики, Правил надання доступу до інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку, Правил надання доступу до інфраструктури будинкової розподільної мережі;

  • розроблення та затвердження Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури будинкової розподільної мережі, методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта будівництва;

  • розроблення та затвердження Міністерством інфраструктури України методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта транспорту;

  • розроблення та затвердження Міністерством енергетики та вугільної промисловості України методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єкта електроенергетики;

  • розроблення та затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку.

Тобто, на момент набуття чинності Законом (у червні 2017 року) зазначена нормативно-правова база для регулювання питання доступу до інфраструктури вже повинна бути прийнята.

Враховуючи встановлений Законом строк для розробки та затвердження відповідних нормативно-правових актів, просимо надати доручення Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерству інфраструктури України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Національній комісії що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації терміново створити робочі групи з напрацювання текстів Правил та Методик за участі експертів телекомунікаційної галузі з метою їх подальшого затвердження.

Зі свого боку повідомляємо, що Телекомунікаційна палата України висловлює готовність до активної співпраці в рамках створених робочих груп з метою якнайскорішого впровадження необхідних підзаконних актів.

Щиро сподіваємося на Вашу підтримку.

З повагою

Голова Ради асоціації

«Телекомунікаційна палата України» Т.В. Попова